eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyurcsány: Magyarországnak fizetnie kell!

"Társadalmi konfliktusaink jelentős része abból származik, hogy vonakodunk megfizetni a szabadság árát" - írta blogjában Gyurcsány Ferenc.

Bár Gyurcsány Ferenc korábban azt nyilatkozta, hogy "átlagos" beszédre készül péntek délután a SYMA Sportcsarnokban, az egyre feszültebbé váló kampányból nem erre lehet következtetni.

A volt kormányfő a blogjában is aktívabb az utóbbi időben. Legutóbbi bejegyzésében néhány nappal ezelőtt a "nemzeti progresszió küzdelméről" értekezett, vélhetően ezzel a péntek délutáni beszédére "hangolt".

A nemzetek szabadsága

A blogban megjelent írásban, amely  "A szabadságról" címet viseli, Gyurcsány Ferenc kifejti: "A szabadság felemelő és kockázatos vállalkozás. Nem csak a gyerekeknek, a nemzeteknek is. A döntés látszólag(?) csak lehetőség, de a valóságban mindennapi kényszer, állandóan döntened kell. Ha gyerek vagy nincs nagy baj, a legtöbbször van visszaút. Ha messzire mentél és még nem léptél át veszélyes határokat, még feltarthatod a kezedet és visszamehetsz a család biztonságába.

A szabaddá vált nemzeteknek nincs ilyen menedékük. Élvezik a szabadságot, és tanulják, hogy miként birkózzanak meg a szabadság súlyával. A jót könnyű megszokni, tudjuk jól. Tejesen természetes, hogy szabadon közlekedünk a világban, hogy olyan tévéműsort nézünk, amilyent akarunk, hogy ha van pénzünk, bármit megvásárolhatunk, hogy nem várunk éveket autóra, telefonra. Hogy ennek ára van? Na, ezt nem könnyű elfogadni, megtanulni. Társadalmi konfliktusaink jelentős része abból származik, hogy vonakodunk megfizetni a szabadság árát, azt hisszük, hogy van választásunk, csak úgy eloldaloghatunk, kikerülve a pénztárt."

Nyugatos polgári világ

A volt kormányfő megfogalmazza a "nemzeti progresszió célját", amelynek lényege a "nyugatos polgári világ megteremtése."

Bővebben kifejtve ez azt jelenti, hogy "a nyugatosság, a polgári világ nem intézményeket és szabályokat jelent önmagukban. Persze azokat is, sőt, ezek elkerülhetetlenek. Parlamentáris demokrácia és piacgazdaság, ismerjük jól az intézményi feltételek fundamentumait. De van valami, ami a lelke, a lényege mindenek. Önálló polgárok sokasága, értő, beleérző közössége, dönteni akaró, tudó mentalitással, világra nyitottsággal, bátor önkifejező készséggel, racionális világlátással és magyarázattal" - írja blogjában Gyurcsány Ferenc.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×