eur:
393.14
usd:
367.19
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Sorsfordító 48 óra elé néz az MDF és az LMP

Az LMP és az MDF az összes mozgósítható aktivistáját beveti a maradék ajánlószelvények begyűjtésére. A nagyok és néhány helyben sikeres kis civil szervezet munkatársai már hátradőlhetnek - más kérdés, hogy nem teszik, és ezzel tovább rontják az említett két párt esélyeit az indulásra az Országos Választási Iroda szerdán 14 órakor olvasható adatai szerint.

Már nem kell(ene) kopogtatniuk a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az MSZP képviselőjelöltjeinek, mindannyian összeszedték és leadták ugyanis a választáson való induláshoz szükséges 750 darab érvényes ajánlószelvényt. Az Országos Választási Bizottság nyilvántartásba vette őket, és a valasztas.hu adatbázisában a nevük mellé írták, hogy "indulhat".

Mivel a nagy pártok letarolták az ajánlószelvények piacát, a kisebbek bajban vannak. A Lehet Más a Politika 54 jelöltjéből eddig 30-at vett nyilvántartásba az OVB. Az LMP most már azt ígéri a honlapján, hogy egy telefonhívás, és bárhová elmennek az ajánlószelvényért.

Az MDF-nek is kincs minden újabb leadott ajánlás. 58 - hét esetben az SZDSZ-szel közös - jelöltjükből eddig 44 szedte össze a 750 darabot. Karsai Miklós Heves megyében nem indulhat el a választáson, mások mellett pedig Pusztai Erzsébet, Boruzs András, Debreceni József, Herényi Károly és Csapody Miklós is az OVB döntését várja.

A "kicsik" közül eredményesen dolgoztak a Somogyért Egyesület aktivistái. A civil szervezet mindhárom jelöltje, Bollók Sándor, Kövér István Attila és a volt miniszter, Gyenesei István is izgalmas április 11-re készülhet.

A maga szintjén hasonlóan sikeres az Összefogás Párt: a Szepessy Zsolt monoki polgármester által vezetett szervezet négy jelöltjéből hármat már nyilvántartásba vett az OVB.

A Magyarok Egymásért Szövetsége négy jelöltet tudott kiállítani, közülük hárman biztosan megmérettetik magukat, a Tolna megyei Kőszegi Zsolt azonban még vár a választási bizottság döntésére.

A Seress Mária által létrehozott Civil Mozgalom 14 jelöltet tudott összeszedni, akik közül a jelenlegi állás szerint tízen szállnak ringbe. Egyik sem Budapesten, hanem Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében.

Régi dicsőségük...

A kommunisták is vidéken, főleg keleten és délen erősek, már amennyire megérdemli ezt a jelzőt a Munkáspárt 14 jelöltje, akik közül eddig 11-et vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság. A Zöld Baloldal egyetlen jelöltjére, Soós Károlyra pedig Nógrádban lehet majd szavazni.

Szintén egy jelöltje van az MCF Roma Összefogás Pártnak, de ő igazi politikai nagyágyú: Kolompár Orbán Borsodból. Aki viszont szociáldemokratákba helyezné a bizalmát, az Borsodban, Szabolcsban vagy Zalában kell, hogy szavazzon az MSZDP nyolc jelöltjéből arra az ötre, aki eddig leadta a szükséges mennyiségű érvényes ajánlószelvényt.

A hajdan erős MIÉP mindössze két jelöltet tudott kiállítani: a borsodi Soltész Imre István és a hódmezővásárhelyi Kovács László közül az utóbbi biztosan indulhat, az előbbi még az OVB döntését várja. És itt vannak Torgyán József kisgazdái, szám szerint öten, akik közül három már biztosan indulhatnak a választáson. Maga a pártvezér még nem került be a nyilvántartásba.

A fennmaradó 25 jelölőszervezet közül egyik sem tudott akár egy jelöltet is találni - olyanok sem, mint az egykor meghatározó politikai erőnek számító FKGP és a Centrum Párt.

Ezeknél is meglepőbb viszont az Internetes Demokrácia Pártja, amely három emberét, Bognár Attilát, Kárpáti Zoltánnét és Mauer Péter Lászlót 26 helyen akarta indítani, Budapesttől Zaláig, Hajdú-Bihartól Somogyig. Nem kaptak rá lehetőséget.

Az ajánlószelvények leadásának határideje március 19, péntek, délután négy óra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×