Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nézőpont Intézet: fej-fej mellett a Jobbik és az MSZP

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az elmúlt hét kiélezte a második helyért folytatott küzdelmet a pártok között, és a Jobbik, valamint az MSZP fej-fej mellett áll. A Fidesz támogatottsága egy hét alatt öt százalékkal emelkedett.

A március 12-14. között készült kutatás alapján az összes megkérdezett körében a Fidesz támogatottsága 45 százalék (előző héthez képest +5 százalék), az MSZP-é továbbra is 11 százalék, a Jobbiké 12 százalék (+4 százalék). Az aktív szavazók körében - azaz akik két szűrőkérdés alapján is biztosra ígérik a részvételüket a következő választáson - a Fidesz 53, az MSZP 12 és a Jobbik is 12 százalékot szerezne.

Az aktív szavazóknak már csak az ötöde (19 százaléka) nem tudja, vagy nem mondja meg, kire szavazna.

Az elmúlt hét kiélezte a második helyért folytatott küzdelmet. A Jobbik és az MSZP aktív szavazótábora egyaránt 12 százalékon állt. Az ismeretlen pártpreferenciájú, de az egyes pártok identitásával azonosuló szavazókkal együtt potenciális vagy maximális szavazótáboruk pedig szintén kiegyenlített: mind a Jobbik, mind az MSZP legfeljebb 16 százalékot szerezhet.

Éles a verseny a parlamentbe jutásért az LMP és az MDF között. A Nézőpont Intézet 11. heti választáskutatása azt mutatja, hogy potenciálisan mind az MDF, mind az LMP elérheti az 5 százalékos küszöböt. Ehhez azonban ugyanazokat a szavazókat kell megszólítaniuk, tehát a következő hetekben - amennyiben a listaállítás sikeres lesz mindkét párt esetében - éles küzdelem várható közöttük a még el nem köteleződött, de potenciálisan általuk megszólítható szavazókért.