Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fidesz szerint Hagyó csak ürügyet keresett

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz szerint Hagyó Miklós csak ürügyet keresett arra, hogy távol maradhasson a fővárosi BKV-vizsgálóbizottság ülésétől. A volt szocialista főpolgármester-helyettes kevesebb, mint egy órával a testület ülése előtt jelezte, hogy György István elnök korábbi nyilatkozata miatt nem vesz részt a tervezett meghallgatáson.

Az aktív politikusok közül egyedül Hagyó Miklós nem tisztelte meg a fővárosi BKV-vizsgálóbizottságot azzal, hogy személyesen válaszoljon a neki feltett kérdésekre - mondta György István, a testület fideszes elnöke azután, hogy a volt MSZP-s főpolgármester-helyettes lemondta részvételét.

Az ellenzéki politikus kiemelte: Hagyó Miklós telefonon legalább háromszor jelezte, hogy részt vesz a meghallgatáson, majd alig egy órával az ülés megkezdése előtt e-mailben tájékoztatta, hogy mégse várják.

A volt főpolgármester-helyettes azzal indokolja döntését, hogy György István tegnap olyan nyilatkozatot adott, amely megrendítette az eljárás tárgyilagosságába vetett hitét. Szerinte a bizottság vezetője nem a bizonyítékokból kíván következtetni a tényekre, hanem a már kész elmarasztaló ítéletét kívánja az ő meghallgatásával is alátámasztani.

György István tegnap a Duna tévében azt mondta, hogy a BKV-botrány egy a kormánytól induló és a közüzemi cégek vezetőségéig, menedzsmentjéig elérő működési modell, amelynek célja a szervezett pénzkimentés. A fideszes politikus most visszautasította Hagyó Miklós nyilatkozatát, amelyet sértőnek nevezett a vizsgálóbizottság 10 tagjára nézve. Hangsúlyozta, hogy neki nincs egyszemélyes határozathozatali jogköre a testületben, amely eddig szakszerű munkát végzett.

György István szerint Hagyó Miklós már korábban eldöntötte, hogy távol marad a meghallgatástól, és folyosói pletykák alapján ezt már tegnap délután 3 órakor jelezte Burány Sándornak, az MSZP budapesti elnökének.

A vizsgálóbizottsági ülés előtt újságíróknak nyilatkozó Steiner Pál, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője nem válaszolt arra a kérdésre, hogy egyetért-e Hagyó Miklós döntésével és indokaival.

A testület végül egyedül Garadnai Andrást, a BKV igazgatóságának volt elnökét hallgatta meg. Garadnai András 2007 májusáig vezette az igazgatóságot, mint arról beszámolt, a városvezetők közül egyedül Vajda Pállal, az előző ciklus városüzemeltetésért felelős szocialista főpolgármester-helyettesével volt közvetlen kapcsolata, Hagyó Miklóssal már nem tartott fent ilyen viszonyt.

Aba Botond korábbi BKV-vezérigazgatóval szintén rendszeresen egyeztetett, az őt követő Antal Attilával már csak formális kapcsolata volt. Arról is beszélt, hogy Antal Attila kinevezésével és foglalkoztatásának módjával összefüggésben következetlenségeket és hibákat látott és jelzett az igazgatóság.