Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Módosítaná Demszky a BKV finanszírozásáról szóló szerződést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A holnapi kormányülésen derül ki, hogy módosítják-e a BKV finanszírozásáról szóló, a főváros és a kormány közötti szerződéstervezetet. Demszky Gábor főpolgármester ugyanis ezt szeretné, mert szerinte a Pénzügyminisztérium felpuhította a korábbi megállapodást. A pénzügyi tárcánál azonban úgy vélik, hogy a tervezet összhangban van a korábbi szándéknyilatkozattal.

Bár Demszky Gábor főpolgármester és Bajnai Gordon miniszterelnök decemberben több egyeztetés után megállapodott a BKV hosszú távú finanszírozásáról, most mégis megdőlni látszik az egyezség. Demszky Gábor ugyanis pénteken kapta kézhez a pénzügyi tárca által véglegesített szerződéstervezetet, ám a Népszava információi szerint a dokumentum meghökkenést keltett a Városházán, mert több ponton "felpuhította" a decemberi szándéknyilatkozatot.

A lap azt írta, hogy a főpolgármester még aznap megírta válaszlevelét, amiben a szerződés több pontjának módosítását kérte Oszkó Péter pénzügyminisztertől.

A decemberi bejelentés szerint a fővárosi közlekedési cég az idei év első félében tíz milliárd forintot, a második félében pedig további nyolc milliárdot kapna a működőképesség fenntartására. Emellett az állam öt milliárd forint megfizetését vállalja át a BKV egyik, 15 milliárdos hiteléből.

A legújabb sajtóinformációk szerint azonban ezt az ötmilliárdos hitelkeretet a kormány nem ebben a szerződésen ígérné, hanem egy külön kormányhatározatban vállalna rá garanciát a Magyar Fejlesztési Bank nevében. Emellett az állam csak akkor állna helyt a vállalásokért, ha "az államháztartási törvényben meghatározott feltételek fennállnak", illetve a legújabb elképzelés szerint a szerződést bármelyik fél indoklás nélkül 30 napon belül felmondhatná.

Megkeresésünkre a Fővárosi Önkormányzat sajtóosztályán azt mondták, hogy a következő kormányülésen kerül a kérdés napirendre, ahol a fővárost az egyébként már felbomlott koalíció volt szocialista főpolgármester-helyettese, Horváth Csaba fogja képviselni.

A Pénzügyminisztérium kabinetfőnöke, Pichler Ferenc azonban azt mondta, hogy a megállapodás-tervezet összhangban van a korábbi szándéknyilatkozattal, igazodik a decemberben rögzített célokhoz és a jogszabályok nyújtotta lehetőségekhez.