eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megcsappant az étkezési utalványok forgalma - lapszemle

Jócskán megcsappant az áruházakban az étkezési utalványok forgalma, és nem csak azért, mert a személyi jövedelemadó törvény változása nyomán januártól jelentős adóteher rakódott ezekre a cafeteria juttatásokra - írja a Népszabadság.

A kereskedők szerint a probléma az, hogy az adómérték változása mellett a törvényhozók változatlanul hagyták a hideg- és melegétel-utalványok elfogadására vonatkozó szabályokat. Melegétel-utalványt csak akkor fogadhatnak el a kereskedők, ha az üzlethelyiségben meleg készételt forgalmazó egység - büfé, látvány-pékség, grillsütöde - található, és csak az onnan kikerülő áruért lehet ezzel fizetni.

A Magyar Nemzetben az olvasható, hogy miközben a kilakoltatások száma a tengerentúlon csak most éri el a tetőpontját, addig a bankok tőzsdei befektetéseinek és értékpapír-spekulációinak köszönhetően 16 százalékkal emelkedett tavaly az amerikai milliomosok száma. A nagyvállalatok vezetőinek álomfizetését sem tizedelte meg a gazdasági visszaesés, sőt az év végi prémiumok borítékai minden eddiginél vastagabbak voltak.

Az Index azt írja, hogy Hank Albarelli újságíró amerikai veterán katonák beszámolóira, CIA-dokumentumokra és a CIA egyik vegyészmérnökének halálára alapozza feltevését, miszerint '51 nyarán a CIA LSD-vel kísérletezett a francia Pont-Saint-Esprit lakóin. A kis város lakóin eluralkodott a kollektív hallucináció, a tömeges rosszullét, több embert elmegyógyintézetbe szállítottak, néhányan öngyilkosok lettek. A több mint fél évszázaddal ezelőtti rejtélyes eseményekre máig nem találtak magyarázatot. A franciák szerint azonban az újságíró LSD-sztorija túl bizarr ahhoz, hogy igaz legyen.

A magán-nyugdíjpénztárak utóbbi tíz évben elért vagyonnövekedési mutatói két portfóliótípusnál is öt százalékpontot meghaladó mértékben térnek el - közli a Napi Gazdaság. Már egy százalékpont is többmilliós különbséget jelenthet a nyugdíjalapnál. A legjobban teljesítő kasszánál 1,8-2,8 százalékkal nőtt a pénztári befektetés vásárlóértéke. Minden portfóliónál akadt hat-nyolc pénztár, ahol a tagok pénzük reálértékének apadásával voltak kénytelenek szembesülni. A lap számításai szerint a vagyonkezelők az elmúlt évben nagyobb kudarcokat értek el, mint sikereket.

A Világgazdaság szerint elkészült, de még fiókban marad a MÁV-csoport két nagy egységbe való szétszervezésének a terve, mert nincs pénz a megvalósítására. Így viszont nincs szükség az átalakítást célzó 48 milliárdos hitelre sem, 40-45 milliárdot azonban mégis elő kell teremtenie a zuhanó saját tőkéjű vasúttársaságnak, hitelből vagy akár kötvényből. A MÁV-nál tavaly indult takarékossági intézkedések hatásai már érződnek: az eredetileg várt 64 milliárd forintos veszteség helyett 35 milliárdos mínuszt szenvedett el 2009-ben a társaság.

A penzcentrum.hu Budapest leghíresebb biciklis futárával, a Critical Mass főszervezőjével, Sinka Károllyal készített interjút. Ebből kiderül, hogy a kerékpáros futárkodás ugyanúgy szakma, mint bármi más, ezt is tanulni kell, csak nincs hozzá tankönyv, meg OKJ-s képzés. Egy a bicikli utakra vonatkozó kérdésre az interjúalany közli: tesz a kerékpárutakra, úgy tűnik, Budapest városvezetését egyszerűen nem is érdekli az a tény, hogy vannak kerékpárosok, emellett a városatyáknak fogalmuk sincs, mi a különbség a kerékpárút és a kerékpársáv között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×