Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Schmitt: Az új kormánynak fel kell ismernie, hogy a sport stratégiai ágazat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A következő kormánynak fel kell ismernie, hogy a sport stratégiai ágazat - mondta az InfoRádiónak Schmitt Pál, az Európai Parlament fideszes alelnöke. A Magyar Olimpiai Bizottság vezetője megjegyezte, hogy más uniós országokban az utóbbi időben felértékelődött a sport.

A sport stratégiai ágazat, amit a következő kormánynak fel kell ismernie. Hiszen a sport nem csak az éremszerzésről szól: példaképeket állít a magyar fiatalok elé, akikre hatalmas szükség van - mondta az InfoRádiónak az Európai Parlament fideszes alelnöke.

Schmitt Pál szerint a magyar sport rendkívüli módon alulfinanszírozott, míg a vetélytársak hatalmas összegeket költenek erre. Általában a sport felértékelődése a társadalomban olyan mértékű, hogy valóban lehet stratégiai ágazatnak tekinteni - fogalmazott Schmitt Pál.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke hangsúlyozta: a sport nemcsak "gladiátorképzés", hanem a nevelés, a személyiségformálás fontos eszköze, a demokrácia iskolája.

A magyar gyerekek hatvan százaléka egyáltalán nem sportol, ez pedig nemcsak gazdasági, hanem népegészségügyi kérdés is: emiatt a későbbiekben több állami pénzt kell majd például gyógyszerre költeni, de több lesz a kieső munkanapok száma is - magyarázta Schmitt Pál.

A számítások szerint egy, a sportra költött dollár nyolc-tíz év múlva 3,5 dollárt kaphat vissza. Csak az a baj, hogy a politikai váltógazdaságban senki sem gondolkodik tíz-tizenöt évre előre - fűzte hozzá a fideszes politikus.

A MOB elnöke a vancouveri téli olimpiáról szólva azt mondta: a magyar sportolók mind viselkedésükkel, mind eredményeikkel jó hírét keltették az országnak.

Hanganyag: Farkas Dávid