Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Róna Péter: A fő gond a pénzügyi rendszerrel van

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pénzügyi rendszer privilegizált helyzete jelenti a legfőbb gazdasági problémát Magyarországon, és nem az államháztartási hiány mértéke - jelentette ki Róna Péter közgazdász az 5. Parlamenti Választások és Politikai Előrejelzés című konferencián.

Hibás és tudományos alap nélküli az az elképzelés, miszerint az államháztartási hiány lenne minden gazdasági probléma alapja Magyarországon - jelentette ki Róna Péter közgazdász, aki szerint a fő gond a pénzügyi rendszer reálszférához való viszonyulásával van.

A közgazdász egyetértett azzal, hogy ez a szektor kihasználja az országot. Ennek jövedelmezősége ugyanis hat-nyolcszoros más hazai szektorokénál.

Mint mondta, nehéz megmagyarázni, hogyan lehetséges, hogy egy olyan országban, amelynek gazdasági teljesítménye hosszú évek óta rossz állapotban van, és amely most válságba került, a pénzügyi rendszer jövedelmezősége vagy fél évtized óta messze a legnagyobb az Európai Unióban.

Kijelentette: közgazdasági nonszensz, hogy az országnak engedményeket kellene adnia a tőkének, hogy az az országba áramoljon, hiszen a tőke a hatékony, fizetőképes keresletre reagálva jön létre, azaz finanszírozza a keresletre épülő tevékenységeket.

De Magyarországon a rendszerváltás után folyamatosan összeomlott a belső kereslet, és helyette létrejött egy külföldi érdekeltségű piacgazdaság, amely a belföldi gazdaság kibontakozását ellehetetlenítette.

Róna Péter arra a kérdésre, vajon minden párt ezeknek az érdekeknek adna zölt utat, azt felelte: az eddig megjelent megnyilvánulásokból alapvető különbséget nem látok a pártok között.

Hanganyag: Sigmond Árpád