eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Róna Péter: A fő gond a pénzügyi rendszerrel van

A pénzügyi rendszer privilegizált helyzete jelenti a legfőbb gazdasági problémát Magyarországon, és nem az államháztartási hiány mértéke - jelentette ki Róna Péter közgazdász az 5. Parlamenti Választások és Politikai Előrejelzés című konferencián.

Hibás és tudományos alap nélküli az az elképzelés, miszerint az államháztartási hiány lenne minden gazdasági probléma alapja Magyarországon - jelentette ki Róna Péter közgazdász, aki szerint a fő gond a pénzügyi rendszer reálszférához való viszonyulásával van.

A közgazdász egyetértett azzal, hogy ez a szektor kihasználja az országot. Ennek jövedelmezősége ugyanis hat-nyolcszoros más hazai szektorokénál.

Mint mondta, nehéz megmagyarázni, hogyan lehetséges, hogy egy olyan országban, amelynek gazdasági teljesítménye hosszú évek óta rossz állapotban van, és amely most válságba került, a pénzügyi rendszer jövedelmezősége vagy fél évtized óta messze a legnagyobb az Európai Unióban.

Kijelentette: közgazdasági nonszensz, hogy az országnak engedményeket kellene adnia a tőkének, hogy az az országba áramoljon, hiszen a tőke a hatékony, fizetőképes keresletre reagálva jön létre, azaz finanszírozza a keresletre épülő tevékenységeket.

De Magyarországon a rendszerváltás után folyamatosan összeomlott a belső kereslet, és helyette létrejött egy külföldi érdekeltségű piacgazdaság, amely a belföldi gazdaság kibontakozását ellehetetlenítette.

Róna Péter arra a kérdésre, vajon minden párt ezeknek az érdekeknek adna zölt utat, azt felelte: az eddig megjelent megnyilvánulásokból alapvető különbséget nem látok a pártok között.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×