eur:
392.9
usd:
366.56
bux:
66540.3
2024. április 25. csütörtök Márk

Kik lehetnek az Orbán-kormány tagjai?

"Most még csak feladatokat osztunk, pozíciókat nem" - ismételgeti Orbán Viktor, amikor rákérdeznek a várakozások szerint májusban felálló Fidesz-kormány összetételére. Mindamellett számos név röpköd a levegőben, ezeket igyekezett összegyűjteni a hvg.hu. Ami a kulcsembereket illeti, Járai Zsigmondot a pénzügyminiszteri, Navracsics Tibort a közigazgatási-igazságügyi tárca élére, Varga Mihályt pedig a fontos szerepet játszó miniszterelnöki kabinet miniszteri posztjára szánja Orbán - állítólag.

A hvg.hu értesülései szerint

Kövér Lászlót jósolják a következő Házelnöknek, miután "Schmitt Pál nem szívesen jönne haza Brüsszelből". A minden bizonnyal népes Fidesz-frakció vezetését Szijjártó Péterre bízná Orbán Viktor.

Ellentétesek a vélemények, kész-e vállalni a jövendő kormányfő a minisztériumok átszervezésének óriási feladatát és a jelenleginél kevesebb tárcával számolva, csúcsminisztériumokba vonná össze a rokonterületek irányítását. Ha valóban létrejönnek csúcsminisztériumok, akkor - a találgatások szerint - a miniszterek munkáját parlamenti államtitkárok segítenék, erős jogosítványokkal.

A parlamenti államtitkárok a politikai államtitkárok helyére lépnének, ezzel Orbán mintegy visszatérne Antall József korai elképzeléséhez. Antall a minisztériumok második vonalába parlamenti államtitkárokat szánt, de végül is az Országgyűlés és minisztériumok közötti összekötőszerepre kialakított posztot politikai államtitkári címmel ruházták föl.

Orbán visszaállítaná a szocialista-liberális kormányok idején szüneteltetett közigazgatási államtitkársági funkciót. A közigazgatási államtitkár fogná össze a minisztériumokban folyó közigazgatási, törvény-előkészítési feladatokat, mozgatná az apparátust, és közvetítene a politikai döntéshozók és a minisztérium feladat-végrehajtói között.

A nemzetpolitika alakítása visszakerülne a miniszterelnöki kabinetbe. A belügyminiszteri posztot Pintér Sándor töltené be, aki a nemzetbiztonsági szolgálatok átszervezése után ez utóbbi területet is felügyelné. A külügyminiszter Martonyi János lenne, parlamenti államtitkárai: Németh Zsolt és a Brüsszelből hazahívandó egykori római nagykövet, Győri Enikő lennének, közigazgatási államtitkárként pedig Bába Ivánt emlegetik.

Tudósok posztokon

A Fidesz gazdaságpolitikájának meghatározó személyisége, Matolcsy György, gazdaság-stratégiai tárcát kapna. Ez a minisztérium - ha valóban létrejön - hasonlítana az 1998 és 2002 közötti kormányzati periódusban az akkori Miniszterelnöki Hivatal keretében működő, Bogár László vezette Stratégiai Elemző Központra.

Az oktatást, a kultúrát, az emberi jogi-kisebbségi kérdéseket és az egyházakkal való kapcsolattartást a mai oktatási és kulturális tárca helyén létrehozandó csúcsminisztériumból igazgatnák, Vezetésére eredetileg Lázár János hódmezővásárhelyi polgármestert szemelték ki, de ő, úgy mondják, nem vállalja a posztot. Orbán állítólag szívesen látna tudóst ezen a poszton: Tulassay Tivadarnak, a Semmelweis Egyetem rektorának, és Vizi E, Szilveszternek, a Tudományos Akadémia volt elnökének a nevét emlegetik. Ebben a minisztériumban kapna parlamenti államtitkári posztot Hoffmann Rózsa (oktatás), Szőcs Géza (kultúra) és Balog Zoltán (emberjogi-kisebbségi kérdések és az egyházakkal való kapcsolattartás). A közlekedési tárca ismét Fónagy János irányítása alá kerülne.

Bizonytalanok


Egyelőre nincs gazdája a honvédelmi tárcának, sokan ide várják Lázár Jánost befutónak. A földművelési- és vidékfejlesztési minisztérium vezetője is egyetemi katedráról érkezhet, Ángyán József gödöllői professzor személyében. Egy másik lehetséges jelölt Glattfelder Béla EP képviselő, aki 2004 óta tagja az EP mezőgazdasági bizottságának. "Kisujjában van minden, amit Európában tudni lehet a mezőgazdaságról" - állítják a téma ismerői.

Nem tudni még, hogy ki lesz annak a humánpolitikai csúcsminisztériumnak az első embere, amely a mai szociális és foglalkoztatási-, valamint egészségügyi minisztérium feladatainak összevonásával jönne létre. Korábban szó volt Gál Kinga európai parlamenti képviselő hazahívásáról, ez ma már nem biztos. Keresik, melyik minisztériumba tagolódjék a környezetvédelem, miközben kormányzaton belüli felelőse, állítólag megvan, Orbán 1998 és 2002 közötti kabinetfőnökének, Nagy Andor kereszténydemokrata politikusnak a személyében.

Informátorok egybehangzóan állítják, hogy Orbán Viktor kormányzati szerepet szán Fellegi Tamásnak is, ő lenne felelős az infrastrukturális beruházásokért, illetve az EU-s pénzek elosztásáért. Azt nem tudni, még a találgatások szintjén sem, kiket akar Orbán a Magyar Fejlesztési Bank, az APEH, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár élére kinevezni.

A hvg.hu végül felhívja olvasói figyelmét, hogy e találgatásoknak ne tulajdonítsanak nagyobb jelentőséget, annál, amennyit érnek. Jó néhány név bejöhet, de lehetnek óriási meglepetések is, amelyekre ma még nem is gondolunk. Mindenesetre érdekes lesz összevetni a fenti tippeket - ha valóban az Orbán-kormányt iktatják be - a kinevezettek tényleges névsorával.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×