Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Itt a Fidesz választási programja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elfogadta a Fidesz választási programját a párt országos választmánya pénteken. \"Készen állunk a Fidesz történetének egyik legnagyobb kihívására, a Fidesz készen áll, hogy lezárjon egy korszakot, és megnyisson egy újat\" - mondta Kövér László. A nemzeti ügyek politikája arról fog szólni, hogy erős kormánya legyen egy erős országnak - fejtette ki.

A választmányi ülés megerősítette a Nemzeti ügyek politikája című dokumentumot is, amely a 2007-es Erős Magyarország című programra épül, és amelyet Orbán Viktor mutatott be a választmányi ülésen. Ez "a következő évtized kormányzati politikájának alapjait, kereteit foglalja össze".

"Készen állunk a Fidesz történetének egyik legnagyobb kihívására" - mondta Kövér László, hangsúlyozva: a Fidesz készen áll, hogy lezárjon egy korszakot, és megnyisson egy újat.

A következő korszak politikája nem épülhet hazugságokra, következménynélküliségre, az őszödi beszédre, különböző "Nokia-dobozokban" átadott pénzösszegekre, hatalommal való visszaélésre, "a Zuschlagokra, a Hagyókra, a Hunvaldokra és a Gyurcsányokra" - fogalmazott a politikus, aki szerint az elmúlt nyolc év úgy jellemezhető, hogy "régi bolsevista szokás szerint megreformálunk benneteket, hogy ha belegebedtek is".

A nemzeti ügyek politikája arról fog szólni, hogy erős kormánya legyen egy erős országnak; a programja pedig azokat az irányokat jelöli ki, amelyeket az emberek többsége követni akar - fejtette ki. Talpra kell állítani a gazdaságot, munkahelyeket kell teremteni, meg kell menteni az egészségügyet, meg kell teremteni a szociális biztonságot és az időskorúak biztonságát is, valamint helyre kell állítani a közbiztonságot - sorolta.

Szerinte e célokat az ország jelen állapotában csak a Fidesz tudja teljesíteni.

Arra a kérdésre, lesz-e még kongresszusok a választás előtt, Kövér László úgy válaszolt: a párt alapszabálya nem rögzít olyan kötelezettséget, hogy kongresszust tartsanak az országgyűlési választások előtt.

Kérdésre azt mondta: a programban a konkrét javaslatok, indítványok közül számos nem szerepel, de attól azokat fenntartják, élő javaslatok és indítványok.

Kitért arra is, hogy sem a Jobbikot, sem az MSZP-t nem tartják ellenfelüknek, az ő ellenfelük a reményvesztettség, az apátia.

A régió leginkább vállalkozásbarát piacává tenni az országot


A Fidesz célja, olyan gazdasági környezet kialakítása Magyarországon, amely a régió leginkább vállalkozásbarát piacává teszi az országot - olvasható a pénteken nyilvánosságra hozott Fidesz választási programban, amely a párt honlapján is megtalálható.

Az dolgozat szerint külön program indul a bürokrácia csökkentésére, amelynek elsődleges célja a "betarthatatlanul bonyolult és olykor önkényesen működtett adórendszer" egyszerűsítése, másodlagos célja pedig az adóterhek csökkentése.

A program - konkrétumok megnevezése nélkül - az adók csökkentését ígéri.

A magyar vállalkozásokat magas forintkamatok sújtják, ezért a program ezek csökkentését ígéri. A magas forintkamatokhoz hasonlóan nagy probléma a körbetartozás - ezek megszüntetésére is ígéretet tesz a program: az állami kifizetések határidejét csökkentené kormányra kerülése esetén a Fidesz.

A gazdaságpolitika középpontjába - a verseny mellett - a munkát kell állítani, a magyar gazdaság egyensúlyi és növekedési problémái mögött ugyanis az alacsony foglalkoztatási szint áll - olvasható a Fidesz pénteken közzétett Nemzeti Ügyek Politikája című programjában. "Itt az idő, hogy talpra állítsuk a magyar gazdaságot!"

A Matolcsy György nevével fémjelzett, Itt az idő, hogy talpra állítsuk a magyar gazdaságot! című gazdaságpolitikai iránymutatás célja tehát olyan gazdaságpolitika bevezetése, mely egymillió új, adózó munkahely létrehozását segíti. Ezt a Magyarországon működő vállalkozások teremtik majd meg - áll a programban -, ehhez azonban erős költségvetés, stabil költségvetési politika és kevesebb bürokrácia szükséges. Az új munkahelyek teremtésében kiemelt szerepet kap a fenntartható fejlődés, ágazati szinten az építőipar, a mezőgazdaság, a turizmus, emellett a kreatív iparágakra, az innovációra és a kutatás-fejlesztésre fókuszálnának.

A program a vállalkozások számára egyszerűbb és teljesíthetőbb feltételeket szorgalmaz: "a nemzeti ügyek kormánya csökkenteni fogja az adminisztráció gerjesztette költségeket, az állami tevékenységekből fakadó vállalkozói kockázatokat, valamint programot indít a gazdasági bürokrácia és az adminisztráció csökkentésére". Az új irány életszerű, egyszerű, ügyfélbarát szabályozást ígér, az adók számának csökkentését, az adóbevallások egyszerűsítését, az egyszerűsített adózási módozatok körének szélesítését, a hosszú és bonyodalmas előzetes hivatali engedélyezések egyszerűsítését vagy kiiktatását szorgalmazza, a vállalkozások működését felügyelő állami szervek büntetésben való érdekeltségének megszüntetését sürgeti. Vállalkozásbarát önkormányzatok, az uniós források hasznos, gyors, egyszerű felhasználása - szerepelnek az eszközök közt.

A szabályok egyszerűségének megőrzésére intézményi garanciákat is szorgalmaz a program: ez a fizetési fegyelem helyreállítását, a fizetési határidők rövidítését és a nyugat-európai szintű a forintkamatokat is jelenti. Az új kormány jogszabály-módosítással, illetve a jelenleg érvényes jogszabályok betartatásával érné el a mai 90 napos fizetési határidők 30 napra való csökkentését, tehát az egy hónapos fizetési gyakorlat érvényesítését. A tartozások kezelésébe az államnak be kell vonnia a piaci szereplőket és a vállalkozói- szakmai érdekképviseleteket is - írja a program.

A célok közt a felsőoktatás és a szakképzés célszerűsítése is szerepel, az oktatás és képzés versenyképessé alakítását, a felsőoktatási szakok piaci kereslethez való igazítását és az átképzési programok aktivizálását jelenti.

Energiahatékonysági program az építőiparért

A magyar építőipar fellendítésére az új kabinet egy országos energiahatékonysági programot indítana, melynek keretein belül a lakásállomány éves szinten 10 százalékos felújítása 80000 építőipari munkahelyet teremtene, és ez a befektetés az országnak kevesebb, mint 10 év alatt megtérülne, továbbá környezetvédelmi vállalásainkat is megoldaná.

A mezőgazdaság megújításához a helyi kis- és közepes méretű mezőgazdasági vállalkozások, feldolgozó üzemek belső és uniós forrásokra támaszkodó fejlesztésére van szükség, meg kell teremteni a helyben termelt, illetve ott előállított élelmiszerek közvetlen értékesítésének biztonságos és gazdaságos feltételeit. Olyan sokrétű mezőgazdaság, környezet- és tájgazdálkodás megteremtése a cél, amely úgy állít elő értékes, a természetet a lehető legkevésbé terhelő, egészséges és biztonságos élelmiszereket, valamint helyi energiákat és különféle nyersanyagokat, hogy közben megőrzi talajainkat, ivóvízkészleteinket, az élővilágot, természeti értékeinket - áll a programban. A kultúrtájak fenntartása, a magyar termékek, áruk, termelők, fogyasztók, a hungarikumok védelme is cél.

A program közbeszerzési fordulatot is szükségesnek tart, mondván: míg az EU tagállamaiban legalább 70 százalékos a hazai cégek nyerési aránya, addig Magyarországon legfeljebb 40 százalékos.