Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"A rendőröknek tett ígéretek többsége nem valósult meg\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szerződéses rendőrök, településőrség, szigorúbb büntetési tételek - csak néhány elem a Bajnai-kormány közbiztonsági ígéreteiből. A miniszterelnök szerint az átfogó reform egyik legfrissebb eredménye, hogy áprilistól ezer fővel több rendőr lesz az utcákon. A szakszervezet állítja, a legtöbb ígéret nem valósult meg, az állomány megbecsültsége azonban kétségkívül javult.

A Bajnai-kormány már a hivatalba lépésekor leszögezte: a válságkezelés egyik legfontosabb pillére a közbiztonság erősítése. Ennek megfelelően az elmúlt évben több átfogó közbiztonsági program is napvilágot látott. Májusban a rendőrség állománygyűlésén a miniszterelnök bejelentette, a jövőben több rendőr lesz az utcákon.

"A körzeti megbízotti hálózat kiterjesztésével az év végére valamennyi településen vagy állandó rendőri jelenlét, vagy rendszeres járőrözés biztosítására lesz szükség. év végéig 20 százalékkal kell növelnünk a közterületi jelenlétet ezeken a bűnügyileg fertőzött területeken" - mondta akkor.

Nincsenek pontos adatok arra, hogy ez megvalósult-e, a Független Rendőr Szakszervezet elnöke szerint viszont érzékelhetően nem nőtt a jelenlét az utcákon. Szél József az InfoRádiónak azt mondta, elhibázott a szerződéses rendőrök terve is. Szerinte a fiatalon nyugdíjba ment kollégák nem jönnek vissza utcai munkára, még akkor sem, ha a nyugdíjuk mellé minimálbért kapnak.

"Ezek általában nem azon a szinten szoktak megvalósulni, ahol a rendőrök kellenének. Ma az utcán, a KMB-k területén van hiány. Azok, akik nyugdíjasként vissza akarnak menni dolgozni a rendőrséghez, nem az utcára szeretnének menni" - mondta Szél József.

A rendőrségi reform részeként az Országgyűlés tavaly törvényeket is módosított annak érdekében, hogy több joguk legyen a közterület-felügyelőknek és a polgárőröknek, valamint hogy szigorodjanak a büntetési tételek, főként a visszaesők esetében.

A kormány döntött arról is, hogy 50 százalékkal több diákot vehetnek fel a rendészeti szakközépiskolák. A szakszervezet szerint ennek csak 2 év múlva lesz eredménye, ráadásul nincs garancia arra, hogy érdemi munkaerőtöbblet is származik ettől a döntéstől.

A kormány ígért kétszer annyi térfigyelő-kamerát, azt, hogy létrejön a településőrség, hogy háromszorosára növekszik a közterület-felügyelők száma; hatékonyabb eljárást ígért kisebb értékű lopások esetén, hogy megduplázódik a polgárőrség költségvetése, és hogy kétszer annyi térfigyelő-kamera vigyáz majd a rendre.

Ezek közül a legtöbb megvalósult. Szél József szerint ígéretekben nem volt hiány, de megkérdőjelezte a mostani, és a korábbi kormányok hozzáértését.

"Ezek a megoldások az emberben nemcsak kételyeket támasztanak, hanem megkérdőjelezik azt is, hogy akik ilyen döntéseket hoznak, és így akarják megoldani a problémákat, szakmailag egyáltalán alkalmasak-e ilyen döntések meghozatalára, és a válasz szerintem nem" - tette hozzá.

Szél József egyedüli pozitívumként azt említette, hogy 2006 után az elmúlt évben nőtt a rendőrök megbecsültsége, bár a négy évvel ezelőtti óriási presztízsveszteség után szerinte ezt aligha lehet sikernek nevezni.