Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szonda: háromszoros a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Háromszor annyian támogatják a Fideszt, mint az MSZP-t, a Jobbik 17 százalékon áll, az SZDSZ, az MDF és az LMP támogatottsága nem éri el a parlamenti küszöböt a biztos pártválasztók körében. Ráadásul nő a választói hajlandóság - derül ki a Szonda Ipsos legutóbbi felméréséből, amelyet a Népszabadság csütörtöki száma ismertetett.

"Ha most vasárnap lennének a választások", a biztos szavazók, a pártot választók 57 százaléka a Fideszre, 20 százaléka az MSZP-re, 17 százaléka a Jobbikra szavazna a Szonda Ipsos márciusi közvélemény-kutatása szerint. A felmérésből kiderül, hogy az MDF és az SZDSZ támogatottsága egy-egy, az LMP-é háromszázalék.

Az összes megkérdezett közül 35 százalék támogatja a Fideszt, 12 az MSZP-t, tíz a Jobbikot. Az LMP-t a felmérés szerint az összes szavazó két százaléka, az MDF-et egy százalék támogatja. Az SZDSZ támogatottsága az összes megkérdezett körében nem éri el az egy százalékot.

Nő a választói aktivitás: januárban a jogosultak 43 százaléka, ma már a fele kinyilvánította, hogy elmegy szavazni. A válaszadók körében a bizonytalanok aránya kevesebb, mint negyven százalék. Ugyanakkor a pártoknak még lehet mozgósító hatása a lakosság azon 21 százalékára, amely szerint elképzelhető, hogy végül elmegy szavazni - olvasható a felmérésben.

A Szonda Ipsos elemzése szerint eddig leginkább a Jobbik tudta javítani a pozícióit. A párt tavaly év végén még Budapesten és a nagyvárosokban volt az átlagosnál erősebb, azóta viszont főleg a kis- és középvárosokban, valamint a falvakban volt képes szimpatizánsokat gyűjteni. Továbbra is főként a fiatalok körében népszerűek (az átlagost meghaladó, 13 százalékos arányban támogatják), de az elmúlt hónapokban sok új hívet gyűjtöttek a harmincas-negyvenes korosztályban is (11 százalék). A Jobbik-tábor ugyan növekedett, de a részvételi aktivitás csökkent.

A Nézőpont Intézet szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint nem változott jelentősen a három legnépszerűbb párt támogatottsága az előző héthez képest; az aktív szavazók 49 százaléka a Fideszre, 12 százaléka az MSZP-re, 9 százaléka pedig a Jobbikra szavazna.