eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szabó Máté szerint aggályos a visszatérítések krízisalapba való utalása

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint súlyosan sérti a jogbiztonságot és a tulajdonhoz való jogot, hogy a túlszámlázás miatt visszajáró részösszegeket a Magyar Energia Hivatal nem a fogyasztókhoz, hanem a krízislapba utalta.

Szabó Máté az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a hivatal egy törvénymódosításra hivatkozva egyoldalúan felülírta korábbi jogerős határozatait, ezzel pedig törvénysértő módon túllépte a hatáskörét.

Az ombudsman hivatalból indított vizsgálatot a krízislap feltöltéséről sajtóhírek és panaszok alapján. Az energia hivatal arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy az energiaügyért felelős miniszter külön jogszabályban állapítja meg az alkalmazható legnagyobb kereskedelmi árrést, a megengedett árrés-többletet meghaladó bevételről pedig a Hivatal határozattal dönt.

A módosítások értelmében a szolgáltatóknak 2009. július 31-ig a krízisalapba kellett utalniuk a fogyasztóknak visszatérítendő összeget. A vizsgálat azonban megállapította, hogy a szolgáltatóknak nem állt érdekében kezdeményezniük a határozatok felülvizsgálatát: egyszerűbb volt a többletbevételt egy összegben utalni, mintsem gondoskodni arról, hogy a fogyasztók a nekik járó (egyenként nem, összességében azonban már jelentős nagyságú) visszatérítést megkapják - olvasható a közleményben.

A biztos külön is megkereste a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert, aki azonban többszöri sürgetés ellenére sem adott választ arra a kérdésre: bármilyen formában utasította-e az autonóm kormányhivatal elnökét a módosító határozatok meghozatalára.

Szabó Máté felhívta a figyelmet arra, hogy a villamos energia törvény módosítása nem volt visszamenőleges hatályú, a benne foglaltakat kizárólag a 2009. július 1. után indult és megismételt eljárásokban kellett volna alkalmazni. A biztos a jelentésében megállapította azt is, hogy a hivatalnak nem lett volna lehetősége a határozatok érdemi módosítására

Az állampolgári jogok biztosa kezdeményezte a Magyar Energia Hivatal elnökénél, hogy a jövőben a törvényi keretek között, a jogállamiság és a jogbiztonság követelményére, valamint a felhasználók alapvetői jogaira fokozottan ügyelve járjon el.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×