eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Magyarország a vallásháború állapotába került"

A vallásháború állapotába került Magyarország, a Fidesz várhatóan megemeli az államháztartási hiánycélt és minden párt a pénzügyi szféra érdekeit szolgálja ki. A többi között ezek a gondolatok hangoztak el az 5. "Parlamenti Választások és Politikai Előrejelzés" című konferencián.

Az ideológiai és kulturális megosztottság miatt Magyarország a vallásháború állapotába került - mondta Tamás Pál szociológus az 5. Parlamenti Választások és Politikai Előrejelzés című konferencián.

"Nagyon fontos, hogy eltűnik a társadalmi centrum, és ezzel a politikai harc, hát a kampány is most a sajátjaink, nem a másik áthúzására van, nem arról szól a kampány most, nem csak az MSZP kampány, semmilyen kampány nem arról szól most, hogy megnyerek új választókat, hanem, hogy a sajátjaim közül kit tudok aktivizálni" - mondta.

Lakner Zoltán, a Vision Politics elemzője egy várható Fidesz kormány gazdaságpolitikájáról azt mondta, mivel jelenleg a pártnak nincs választási programja, programértékű nyilatkozatokból lehet csak következtetni a Fidesz szándékaira.

"Lesz egy törekvés arra, hogy az államháztartás hiányát megemeljék, illetve, hogy a megemelt hiányszámot elfogadtassák a Nemzetközi Valutaalappal" - vélte.

Róna Péter közgazdász szerint azonban a politikai elit csupán teológiai válaszokat képes adni a gazdasági kérdésekre, aminek számos negatív következménye van.

"Itt kialakult egy berendezkedés ami egy nagytőkés, multinacionális pénzügyi szféra érdekeit szolgálja, és amelyhez illeszkedik ez a gazdaságpolitikai elmélet, amit tapasztalhatunk és tetten érhetünk az összes parlamentbe készülő párt programjában. Ilyen értelemben a közöttük fellelhető és kitapintható különbség minimális" - mondta.

Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója arról beszélt, hogy nagyjából fél millió majdnem biztos szavazó még nem döntötte el, hogy a Fideszre vagy a Jobbikra szavazzon.

"Én azt gondolom, hogy ha minden nagyon jól sikerül a Jobbiknak és ez dominánsan úgy sikerül, hogy a Fidesz sínyli meg, akkor van veszélyben a Fidesz kétharmada" - mondta.

Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke szerint 50 és 60 százalék közötti részvételi arány várható az áprilisi országgyűlési választásokon.

"Ha 63 százalékról beszélnek, akkor lehet azt kalkulálni, hogy a kampány intenzitása nyomán, a személyes érintettség hiánya miatt, a rövidített kampány miatt itt könnyen elképzelhető, hogy a ténylegesen mondottnál alacsonyabb részvétellel lehet számolni" - mondta.

Stumpf István hozzátette: akkor lesz meg a Fidesznek az Országgyűlésben a kétharmados többsége, ha a választásokon 52 százalékos támogatottságot szerez, és 170 egyéni választókerületben nyer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×