eur:
393.81
usd:
367.68
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Hagyót a bűnügyi zárlattól megvédi a mentelmi jog

Az InfoRádió által megkérdezett jogász szerint a vagyonmentés látszatát keltheti, és így rossz üzenete lehet annak, hogy Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes a lánya nevére íratta két budapesti ingatlanát. Magyar György ügyvéd elmondta: az igazságszolgáltatás az úgynevezett bűnügyi zárlattal szokta megakadályozni a vagyonmentést, de csak az eljárás alá vontak esetében. Hagyó Miklóst viszont egyelőre védi a mentelmi jog.

Önmagában azzal, hogy a lányának ajándékozta két budapesti ingatlanját, Hagyó Miklós semmi rosszat nem követett el: mivel ezek már jó ideje a tulajdonában voltak, így valószínű, hogy akkor sem bűncselekményből származtak, ha a korábbi főpolgármester-helyettesnek volt is köze ilyesmihez - mondta az InfoRádió által megkérdezett jogász.

Magyar György hozzátette: a politikus lépésének akkor lenne jelentősége, ha vagyon elleni bűncselekmény miatt marasztalnák el. Ez esetben ugyanis a büntető törvénykönyv szerint szóba jöhet a vagyonelkobzás is, "ettől azonban még nagyon messze vagyunk" - jegyezte meg.

A másik lehetőség a vagyon bűnügyi zárlat alá helyezése: erre akkor van lehetőség, ha feltételezhető, hogy valaki ki akarja menekíteni a vagyonát - magyarázta Magyar György, hozzátéve: nagyon valószínűtlen, hogy olyasvalakivel szemben rendeljék el ezt, akit nem vontak eljárás alá.

"Önmagában az a körülmény, hogy valaki a saját családtagjára átírat egy vagy két ingatlant, még nem kell, hogy bármiféle büntetőjogi intézkedésre adjon alapot" - hangsúlyozta a jogász, aki szerint azonban egy ilyen lépésnek rossz az üzenete: tűnhet úgy, hogy valaki így próbálja menekíteni a vagyonát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×