Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hagyót a bűnügyi zárlattól megvédi a mentelmi jog

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádió által megkérdezett jogász szerint a vagyonmentés látszatát keltheti, és így rossz üzenete lehet annak, hogy Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes a lánya nevére íratta két budapesti ingatlanát. Magyar György ügyvéd elmondta: az igazságszolgáltatás az úgynevezett bűnügyi zárlattal szokta megakadályozni a vagyonmentést, de csak az eljárás alá vontak esetében. Hagyó Miklóst viszont egyelőre védi a mentelmi jog.

Önmagában azzal, hogy a lányának ajándékozta két budapesti ingatlanját, Hagyó Miklós semmi rosszat nem követett el: mivel ezek már jó ideje a tulajdonában voltak, így valószínű, hogy akkor sem bűncselekményből származtak, ha a korábbi főpolgármester-helyettesnek volt is köze ilyesmihez - mondta az InfoRádió által megkérdezett jogász.

Magyar György hozzátette: a politikus lépésének akkor lenne jelentősége, ha vagyon elleni bűncselekmény miatt marasztalnák el. Ez esetben ugyanis a büntető törvénykönyv szerint szóba jöhet a vagyonelkobzás is, "ettől azonban még nagyon messze vagyunk" - jegyezte meg.

A másik lehetőség a vagyon bűnügyi zárlat alá helyezése: erre akkor van lehetőség, ha feltételezhető, hogy valaki ki akarja menekíteni a vagyonát - magyarázta Magyar György, hozzátéve: nagyon valószínűtlen, hogy olyasvalakivel szemben rendeljék el ezt, akit nem vontak eljárás alá.

"Önmagában az a körülmény, hogy valaki a saját családtagjára átírat egy vagy két ingatlant, még nem kell, hogy bármiféle büntetőjogi intézkedésre adjon alapot" - hangsúlyozta a jogász, aki szerint azonban egy ilyen lépésnek rossz az üzenete: tűnhet úgy, hogy valaki így próbálja menekíteni a vagyonát.