Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tűzveszélyes a panelházak többsége

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hetvenes években épült középmagas panelépületek nagy része tűzvédelmi szempontból nem megfelelő - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Tűzoltóság parancsnoka.

A hőszigetelés javítása érdekében elindított kormányprogram keretében lehetőség van arra, hogy a panelépületek külső burkolatát hőszigetelő anyaggal vonják be. Ha azonban ezt az anyagot nem szabályosan rakják fel, akkor az veszélyforrást jelenthet, mert a homlokzaton jól terjed a tűz - mondta az InfoRádiónak Bende Péter.

A Fővárosi Tűzoltóság parancsnoka hangsúlyozta: a tűzoltóságnál ezeket a munkálatokat be kell jelenteni, ám ennél is fontosabb lenne, hogy a tűzoltóság engedélyezési eljárást folytasson és szigorú feltételeket szabjon.

A kormányprogramban résztvevőket ösztönözni kéne arra, ha támogatást kapnak a panelház energetikai helyzetének javítására, akkor a tűzbiztonság szempontjából fontos pótlólagos beruházásokat is tegyék meg, például végezzék el a szellőzőrendszer felújítását is - tette hozzá a parancsnok.

A tűzoltók tapasztalatai szerint a lakótelepek környékén nincs tűzoltási felvonulási út és terület. Ennek oka Bende Péter szerint az, hogy a panelek többségét a 60-as évek végén, 70-es évek elején építették, akkor, amikor még jóval kisebb volt a gépkocsiállomány.

Most az autók többsége olyan helyen parkol a panelek környékén, ahol akadályozzák a tűzoltók kivonulását és a vízvételezési helyeket - tette hozzá a tűzoltóparancsnok.

Hanganyag: Szépvölgyi istván