Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Stumpf: Az emberek már tudják, kik a hőzöngők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A közrend és a gazdaság azonnali rendbetételén kívül egy, akár 2025-ig tartó stratégia kidolgozását is várja az új kormánytól a Századvég Alapítvány elnöke. Stumpf István a szocialista-liberális kormányzás nyolc évét elemző könyv bemutatóját követően az InfoRádiónak azt mondta: az emberek most már józanul meg tudják különböztetni a hőzöngőket és a cselekvőket.

Az új kormánynak egy középtávú tervet kell vázolnia, ami legalább 2020-2025-ig tartalmazza a nemzetfejlesztési stratégiát, emellett beszélnie kell arról, hogy a válságból hogyan lehet kilábalni - mondta az InfoRádiónak Stumpf István.

A Századvég Alapítvány elnöke kiemelte: ki kell jelölni két-három prioritást, amit már a legelején érvényesíteni kell. Ezek közé tartozik az, hogyan lehet a közrendet, a közbiztonságot visszaállítani, miként lehet a gazdaságot működésbe hozni, és a hazai vállalkozók esélyeit javítani pozitív diszkriminációval, de közben fenntartani az ország finanszírozhatóságát - fejtette ki. Mindemellett arról is szólni kell, hogyan lehet biztosítani a generációs egyensúly megbomlásával keletkező szociális problémákat a nyugdíjrendszer átalakításával, a foglalkoztatás politika kiépítésével - tette hozzá.

Erre kidolgozható egy világos menetrend, és meg kell jelölni, amikor ellenőrizni lehet a teljesítést - vélekedett a politológus.

Stumpf István szerint nagy kihívás előtt áll az ország, bonyolult feladat vár az új kormányra, és komoly politikusi feladat tehetség kell, hogy ezt a sok kihívást egyszerre sikeresen lehessen megoldani.

Azok jutnak előre, akik a problémák megoldásával foglalkoznak, és erre Gyurcsány Ferencnek is volt esélye korábban - utalt a volt kormányfő lakossági fórumokon elhangzott beszédeire a politológus. A Századvég Alapítvány elnöke hozzátette: az emberek már meg tudják különböztetni a hőzöngőket és a cselekvőket.

Hanganyag: Németh Zoltán