eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A vakcina összetételéről még ez a kormány dönt

Június elejéig ki kell írni a kötelező védőoltásokhoz szükséges oltóanyagokra a közbeszerzési eljárást - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter. A jelenlegi szerződés december 31-én jár le.

Ahhoz, hogy a december 31-én lejáró ötéves szerződést követően is zavartalanul működhessen a magyar védőoltási rendszer, június elejéig ki kell írni a 2011-től 2015-ig terjedő időszakra vonatkozó közbeszerzési eljárást - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának ülésén.

Ahogy a tárcavezető az ellenzéki képviselők részvétele nélkül zajló bizottsági ülésen elmondta, az oltóanyagra kiírt európai uniós közbeszerzési eljárás optimális esetben 80 napig tarthat, de a szállítók is általában 90 napos szállítási határidővel dolgoznak, és egy hónap ahhoz is kell, hogy az oltóanyagok eljussanak az oltópontokhoz. Így nyáron ki kellene írni a tendert.

Az oltóanyagok egyébként a jelenlegi viszonyok mellett évente 7,2 milliárd forintba kerülnének. Ha azonban a csecsemők alapimmunizálására nem a jelenleg használt öt, hanem az Európában elterjedtebb 6 komponensű vakcinát használnák, az éves költség majdnem 9 milliárd forintra növekedne. A kérdésben még a jelenlegi kormány döntést hoz.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×