eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Reménytelen az MDF helyzete Budapesten

Felmondja az SZDSZ-szel kötött megállapodást az MDF budapesti elnöke. Lévai Zoltán az Indexnek adott nyilatkozatában leszögezte, szerinte nincs remény arra, hogy a választójogi törvény megsértése nélkül az MDF budapesti listát tudjon állítani. Lévai szerint a bukta oka az, hogy az országos elnökség eltaktikázta magát a szövetségkötéssel, az SZDSZ pedig nem tartotta be a kampányfinanszírozásra tett ígéreteit. Nyilatkozata miatt Lévai Zoltánt kizárta az MDF.

Elvesztette budapesti támaszát a Dávid Ibolya által képviselt, SZDSZ-es pártszövetség: Lévai Zoltán, a párt budapesti elnöke bejelentette, a maga részéről felmondottnak tekinti a két párt közötti megállapodást. Lévai arra a meggyőződésre jutott, hogy az MDF fővárosi szövetsége az SZDSZ-szel tovább nem tartható fent.

Lévai szerint az SZDSZ-es ballaszttal a törvényes út betartása mellett reménytelenné vált a budapesti lista felállítása. Budapesten a 32 egyéni választókerületből legalább nyolcban kell tudni jelölni, hogy egy párt listát állíthasson a fővárosban. Az MDF-nek 14 saját néven indított fővárosi jelöltje közül azonban csak kettőnek van meg a szükséges ajánlószelvény-mennyisége, és további háromnál van remény, hogy a hátralevő két hétben összejöjjön.

Az összesen 32 egyéni budapesti mandátumért 18 helyen SZDSZ-es ember indult volna, de az ő esetleges elindulásuk nem segített volna az MDF-lista összeállításában. Az Index úgy tudja, hogy a két párt közötti nem nyilvános megegyezés szerint az SZDSZ által delegált jelöltek nem számítottak volna MDF-esnek ebből a szempontból.

A budapesti fórumos hétfőn kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy egy közös jelöltet, Boruzs Andrást is érintő, a BKV botrányhoz kapcsolódó hírek akkora kárt okoznak a Magyar Demokrata Fórumnak, hogy ezek után nem várható el az aktivisták további kampánymunkája, mert "ezek a korrupciógyanús ügyek számukra - és mindenki számára - vállalhatatlanok."

Lévai az Indexnek adott nyilatkozatában jelezte, Boruzs ügyén kívül az is a két szervezet közötti megállapodás felmondása mellett szól, hogy az SZDSZ az elmúlt hónapokban rendre megszegte az MDF felé tett vállalásait.

A liberálisok nem tartották be a kampányfinanszírozásra tett ígéretüket, amelyet a politikai szerződés nem nyilvános záradéka foglalt magában, és elmulasztották a kopogtatócédula-gyűjtésben való közreműködést is.

A budapesti elnök szerint részben ennek tudható be fővárosi szervezet teljes elpénztelenedése, a budapesti pártszékházban hónapok óta nincs fűtés. Lévai szerint ezért viszont nem csupán a partner a felelős.

A budapesti elnök szerint az MDF országos vezetése is számos hibát követett el. A legfontosabb hiba Lévai szerint maga az MDF-SZDSZ megállapodás volt, amelyet a kampánystáb előkészítés nélkül, diktátummal próbált elfogadtatni a tagsággal, és a szimpatizánsokkal. Az budapesti elnök szerint az MDF magában előbbre tartana a kampányban, mint a kényszerközösségben.

Lévai döntése miatt veszélybe kerülhet az MDF budapesti indulása. A párt ugyan épp vasárnap jelentette be, hogy megvan az országos lista, hét megyében ugyanis sikerült területi listát állítani, de a fő szavazóbázist Budapest jelentette volna. Tavaly az EP-választáson az MDF Budapesten 40 ezer szavazatot kapott, ez közel negyede volt az országosan pártra adott voksoknak. A fővárosi elnök bejelentése láncreakciót indíthat el, amely végleg alááshatja Dávid Ibolyáék választási esélyeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×