Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Reménytelen az MDF helyzete Budapesten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felmondja az SZDSZ-szel kötött megállapodást az MDF budapesti elnöke. Lévai Zoltán az Indexnek adott nyilatkozatában leszögezte, szerinte nincs remény arra, hogy a választójogi törvény megsértése nélkül az MDF budapesti listát tudjon állítani. Lévai szerint a bukta oka az, hogy az országos elnökség eltaktikázta magát a szövetségkötéssel, az SZDSZ pedig nem tartotta be a kampányfinanszírozásra tett ígéreteit. Nyilatkozata miatt Lévai Zoltánt kizárta az MDF.

Elvesztette budapesti támaszát a Dávid Ibolya által képviselt, SZDSZ-es pártszövetség: Lévai Zoltán, a párt budapesti elnöke bejelentette, a maga részéről felmondottnak tekinti a két párt közötti megállapodást. Lévai arra a meggyőződésre jutott, hogy az MDF fővárosi szövetsége az SZDSZ-szel tovább nem tartható fent.

Lévai szerint az SZDSZ-es ballaszttal a törvényes út betartása mellett reménytelenné vált a budapesti lista felállítása. Budapesten a 32 egyéni választókerületből legalább nyolcban kell tudni jelölni, hogy egy párt listát állíthasson a fővárosban. Az MDF-nek 14 saját néven indított fővárosi jelöltje közül azonban csak kettőnek van meg a szükséges ajánlószelvény-mennyisége, és további háromnál van remény, hogy a hátralevő két hétben összejöjjön.

Az összesen 32 egyéni budapesti mandátumért 18 helyen SZDSZ-es ember indult volna, de az ő esetleges elindulásuk nem segített volna az MDF-lista összeállításában. Az Index úgy tudja, hogy a két párt közötti nem nyilvános megegyezés szerint az SZDSZ által delegált jelöltek nem számítottak volna MDF-esnek ebből a szempontból.

A budapesti fórumos hétfőn kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy egy közös jelöltet, Boruzs Andrást is érintő, a BKV botrányhoz kapcsolódó hírek akkora kárt okoznak a Magyar Demokrata Fórumnak, hogy ezek után nem várható el az aktivisták további kampánymunkája, mert "ezek a korrupciógyanús ügyek számukra - és mindenki számára - vállalhatatlanok."

Lévai az Indexnek adott nyilatkozatában jelezte, Boruzs ügyén kívül az is a két szervezet közötti megállapodás felmondása mellett szól, hogy az SZDSZ az elmúlt hónapokban rendre megszegte az MDF felé tett vállalásait.

A liberálisok nem tartották be a kampányfinanszírozásra tett ígéretüket, amelyet a politikai szerződés nem nyilvános záradéka foglalt magában, és elmulasztották a kopogtatócédula-gyűjtésben való közreműködést is.

A budapesti elnök szerint részben ennek tudható be fővárosi szervezet teljes elpénztelenedése, a budapesti pártszékházban hónapok óta nincs fűtés. Lévai szerint ezért viszont nem csupán a partner a felelős.

A budapesti elnök szerint az MDF országos vezetése is számos hibát követett el. A legfontosabb hiba Lévai szerint maga az MDF-SZDSZ megállapodás volt, amelyet a kampánystáb előkészítés nélkül, diktátummal próbált elfogadtatni a tagsággal, és a szimpatizánsokkal. Az budapesti elnök szerint az MDF magában előbbre tartana a kampányban, mint a kényszerközösségben.

Lévai döntése miatt veszélybe kerülhet az MDF budapesti indulása. A párt ugyan épp vasárnap jelentette be, hogy megvan az országos lista, hét megyében ugyanis sikerült területi listát állítani, de a fő szavazóbázist Budapest jelentette volna. Tavaly az EP-választáson az MDF Budapesten 40 ezer szavazatot kapott, ez közel negyede volt az országosan pártra adott voksoknak. A fővárosi elnök bejelentése láncreakciót indíthat el, amely végleg alááshatja Dávid Ibolyáék választási esélyeit.