eur:
393.1
usd:
367.19
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Bruck: Ha nem képes megváltozni, elsüllyed az MSZP

Bruck Gábor szerint az MSZP vagy megváltozik, és szociáldemokrata párttá formálja magát, vagy tovább süllyed. A stratégiai kommunikációs tanácsadó az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy egy jól működő országban a sajtó gátolja meg, hogy egyes politikusok és pártok túl nagyot hazudjanak.

A Magyar Szocialista Párt vagy megváltozik, és képes átformálni magát egy szociáldemokrata párttá, vagy tovább süllyed - mondta az InfoRádiónak Bruck Gábor stratégiai kommunikációs tanácsadó. A szakértő szerint a baloldalt valószínűleg a jövőben is az MSZP fogja képviselni, az azonban csak a következő tíz évben dől el, ki lehet az megújult párt új vezetője.

Hozzátette azonban: ő nem lát olyan embert és tömörülést, amely képes lenne betölteni a politikában kialakult üres teret. Mint mondta, a Fidesznek biztosan nincsen olyan szándéka, hogy "elfoglalja" a baloldalt, hiszen szavazóbázisa retteg ettől a gondolattól és nem követné ezen az úton.

A szakértő a Jobbikról szólva úgy fogalmazott:, az "nem feltétlenül" demokratikus párt, az általa képviselt elvek nem egyeznek sem az alkotmány, sem az európai értelemben vett demokrácia szabályaival.

Megjegyezte: abban bízik, hogy alapvetően megváltozik a politika nyelve, és mind az MSZP, mind a Fidesz képes lesz fellépni az antidemokratikus erők ellen, demokratikus, liberális nyelvet használva.

Túl nagy hazugságok

Bruck Gábor arról is beszélt: a kampánymenedzserek számára mindig nagy a csábítás, hogy manipuláljanak, egy jól működő országban azonban a sajtó szembesíti őket ezzel. A túl nagy hazugságok így kontraproduktívvá válhatnak, a szavazók pedig büntetnek ezért.

A tanácsadó hozzátette: a mivel Magyarországon évek óta megszakítás nélkül folyik a kampány, most, a választások előtt sem változott meg az egyes pártok politikai kommunikációja.

A politika lényege az lenne, hogy a közjót szolgálja, a politikusoknak pedig felelősséget kellene vállalniuk a tetteikért és levonni a következtetést azok eredményeiből - hangsúlyozta a szakértő. Megjegyezte: az ország vezetői több mint 13 ezer milliárd forint sorsáról döntenek, a legkevesebb tehát az lenne, hogy becsületesen és okosan osszák el ezt a pénzt.

Az is fontos lenne, hogy a politikusok tudjanak lehetőséget mutatni a kilábalásra, inspirálják az állampolgárokat és képesek legyenek azt az érzetet kelteni, hogy a holnap valamivel jobb lesz a mánál - magyarázta Bruck Gábor.

A stratégiai kommunikációs szakértő hozzáfűzte: mivel négy évig tart egy választási ciklus, a hitelüket vesztett, megbukott politikusok kitölthetik ezt az időt.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×