eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk

Hiperbár terápiával kezelik Erőss Zsoltot

Speciális oxigénterápián vesz részt lábamputációja után Erőss Zsolt hegymászó az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben. A Mount Everest első magyar meghódítója, és a szlovákiai Tátrában vele együtt balesetet szenvedett Hajdu Péter olyan - térítésmentes - kezelést kap, amely a gyógyulásukat hivatott meggyorsítani.

Nyugat-Európában az ötvenes évek óta alkalmazzák gyógyításra azt a módszert, amellyel most Erőss Zsoltot és hegymászótársát, Hajdu Pétert is kezelik. A hiperbár terápia lényege, hogy a pácienst túlnyomásos kamrában orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be - mondta az InfoRádiónak a Hiperbár Centrum operatív igazgatója.

Máté Attila hozzátette: a száz százalékos tisztaságú oxigénnek önmagában is jelentős gyógyító hatása van, nagy nyomással kombinálva viszont a beteg vérében oldott oxigén szintjét az általános hússzorosára emeli. Így javul a vérellátással kapcsolatos anyagcsere, és beindulnak a természetes gyógyító folyamatok.

Erőss Zsolt esetében a kezelés az amputáció utáni rehabilitációban segít: a csonkolt csont így gyorsabban beforr, a seb pedig előbb gyógyul. A hegymászó ennek köszönhetően a protézisét is hamarabb tudja majd használni - magyarázta Máté Attila.

A hiperbár terápia - amely húsz-huszonöt kezelés után már komoly javulást eredményez -, mindenki számára hozzáférhető, és olyan betegeken is segíthet, akiknél cukorbetegségük miatt lábszárfekélyük alakult ki, agyvérzésen estek át. Hatékony lehet emellett a Lyme-kór bizonyos eseteiben, illetve plasztikai beavatkozások után.

A kezelést az Országos Egészségbiztosítási Pénztár még nem támogatja, bár a cég már beadta az ehhez szükséges papírokat - fűzte hozzá a Hiperbár Centrum operatív igazgatója.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×