Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Súlyos milliárdokkal csökken az egyházak támogatása - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megcsapolt egyházi pénzekről ír a Népszabadság, amelynek beszámolója szerint súlyos milliárdokkal csökken az egyházak támogatása.

A választási kampány különös ízt ad a pénzügyi vitának, az egyházi iskolák közben vészjeleket küldenek. A katolikus püspöki kar az Alkotmánybírósághoz fordul, a reformátusok ismét felemelik szavukat a "kormány jogbiztonságot sértő magatartása" ellen, az evangélikusok abban bíznak, hogy az egyházak és a magyar állam viszonyát "a jövőben a jogállamiság keretei határozzák meg". Egyik tiltakozás szüli a másikat.

A Pedagógusok Szakszervezetén belüli hatalmi harc állhat Pécsi Ágnes visszahívása mögött - írja a Magyar Nemzet. Bár koncepciós eljárásnak tartja alelnöki tisztségéből való visszahívását Pécsi Ágnes, nem lép ki a szakszervezetből. Abban bízik, hamarosan új vezetőjük lesz, amely a tanárok valódi érdekvédelmét látja majd el.

Kommandósnak öltözött diákok rontottak be a pécsi egyetem előadójába - írja az index.hu. A pécsi egyetem vezetése ízléstelennek nevezte, amiért az egyik diákrektor-jelölt kampánycsapatának több tagja kommandósnak öltözve rontott be az egyik előadóba még február közepén. November végén egy lövöldöző diák egy csoporttársát megölte, többeket életveszélyesen megsebesített az intézményben, a diákrektor-választás szervezői az egész csapatot kizárták a versenyből.

Tízezer munkahelybe kerülhet a burley - tudósít a Napi Gazdaság arra emlékeztetve, hogy a napokban jár le a WHO dohánytermékek gyártása során felhasznált ízesítőanyagok szabályozását célzó alapelvei megfogalmazásának határideje. Elvben Magyarország is beleszólhatna a formálódó szabályozásba, ám az illetékes tárcák nem éltek a lehetőséggel. Magyarországon gyakorlatilag minden dohánytermék zömében burley dohányt tartalmaz, a tervezet viszont megtiltaná ennek használatát.

Uniós támogatást helyezett kilátásba az orosz hátterű Déli Áramlat gázvezeték-beruházáshoz Günther Oettinger, az EU új energia-biztosa - írja a Világgazdaság. Bár az EU korábban sem volt elutasító, hivatalosan a rivális Nabucco projektet támogatja. Spekulációk szerint Brüsszel rokonszenvének eltolódása miatt csúszhat, esetleg ellehetetlenülhet a Nabucco vállalkozás, amelynek révén pedig csökkenne a földrész függése az orosz gázszállításoktól.

A portfolio.hu cikkéből kiderül, melyik bank hol nem ad hitelt. A hétfőtől hatályos és a júniusban tovább szigorodó hitelfelvételi feltételek következtében nagyon sokan kikerülnek a hitelezhető ügyfelek köréből. Első körben nem juthat kölcsönhöz, aki nem tud megfelelő önerőt felmutatni, de júniustól azok sem kaphatnak hitelt, akiknek nincs elég igazolt és terhelhető jövedelmük. Sokan csak azért szorulnak ki a lakáshitelezésből, mert egy olyan kistelepülésen vásárolnak ingatlant, amely szerepel a bankok tiltólistáján.