eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Súlyos milliárdokkal csökken az egyházak támogatása - lapszemle

Megcsapolt egyházi pénzekről ír a Népszabadság, amelynek beszámolója szerint súlyos milliárdokkal csökken az egyházak támogatása.

A választási kampány különös ízt ad a pénzügyi vitának, az egyházi iskolák közben vészjeleket küldenek. A katolikus püspöki kar az Alkotmánybírósághoz fordul, a reformátusok ismét felemelik szavukat a "kormány jogbiztonságot sértő magatartása" ellen, az evangélikusok abban bíznak, hogy az egyházak és a magyar állam viszonyát "a jövőben a jogállamiság keretei határozzák meg". Egyik tiltakozás szüli a másikat.

A Pedagógusok Szakszervezetén belüli hatalmi harc állhat Pécsi Ágnes visszahívása mögött - írja a Magyar Nemzet. Bár koncepciós eljárásnak tartja alelnöki tisztségéből való visszahívását Pécsi Ágnes, nem lép ki a szakszervezetből. Abban bízik, hamarosan új vezetőjük lesz, amely a tanárok valódi érdekvédelmét látja majd el.

Kommandósnak öltözött diákok rontottak be a pécsi egyetem előadójába - írja az index.hu. A pécsi egyetem vezetése ízléstelennek nevezte, amiért az egyik diákrektor-jelölt kampánycsapatának több tagja kommandósnak öltözve rontott be az egyik előadóba még február közepén. November végén egy lövöldöző diák egy csoporttársát megölte, többeket életveszélyesen megsebesített az intézményben, a diákrektor-választás szervezői az egész csapatot kizárták a versenyből.

Tízezer munkahelybe kerülhet a burley - tudósít a Napi Gazdaság arra emlékeztetve, hogy a napokban jár le a WHO dohánytermékek gyártása során felhasznált ízesítőanyagok szabályozását célzó alapelvei megfogalmazásának határideje. Elvben Magyarország is beleszólhatna a formálódó szabályozásba, ám az illetékes tárcák nem éltek a lehetőséggel. Magyarországon gyakorlatilag minden dohánytermék zömében burley dohányt tartalmaz, a tervezet viszont megtiltaná ennek használatát.

Uniós támogatást helyezett kilátásba az orosz hátterű Déli Áramlat gázvezeték-beruházáshoz Günther Oettinger, az EU új energia-biztosa - írja a Világgazdaság. Bár az EU korábban sem volt elutasító, hivatalosan a rivális Nabucco projektet támogatja. Spekulációk szerint Brüsszel rokonszenvének eltolódása miatt csúszhat, esetleg ellehetetlenülhet a Nabucco vállalkozás, amelynek révén pedig csökkenne a földrész függése az orosz gázszállításoktól.

A portfolio.hu cikkéből kiderül, melyik bank hol nem ad hitelt. A hétfőtől hatályos és a júniusban tovább szigorodó hitelfelvételi feltételek következtében nagyon sokan kikerülnek a hitelezhető ügyfelek köréből. Első körben nem juthat kölcsönhöz, aki nem tud megfelelő önerőt felmutatni, de júniustól azok sem kaphatnak hitelt, akiknek nincs elég igazolt és terhelhető jövedelmük. Sokan csak azért szorulnak ki a lakáshitelezésből, mert egy olyan kistelepülésen vásárolnak ingatlant, amely szerepel a bankok tiltólistáján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×