eur:
393.7
usd:
369.08
bux:
65839.8
2024. április 23. kedd Béla

Ikvai-Szabó Imre: Nem rokkanhat bele a metróprojektbe a főváros

Az új kormánynak már idén döntenie kell a 4-es metró Keleti pályaudvar és Bosnyák tér közötti, második szakaszáról - mondta az InfoRádiónak Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes. A most benyújtott fővárosi költségvetés alapján a folyamatban lévő 539 milliárd forintos beruházás jövő évre eső költségei az ideihez képest jelentősen megnőnek.

A számítások szerint finanszírozható a 4-es metró második szakasza, ám a beruházásról még idén döntenie kell az új kormánynak - mondta az InfoRádiónak Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes. A szabad demokrata politikus hozzátette: idén 73 milliárd forint lesz a metróprojekt költségvetésben megtervezett része, ebből az fővárosnak, amely 539 milliárdból gazdálkodik, 11 milliárdot kell biztosítania.

Nem rokkanhat bele a főváros a projektbe, hiszen az "logikailag sziklaszilárdan áll a talpán": Mögötte van több európai fejlesztési hitel- és metrómegállapodás, a metrótörvény és egy 180 milliárdos uniós támogatás - magyarázta Ikvai-Szabó Imre.

A főpolgármester-helyettes hozzátette: a beruházás Magyarországra eső részét az állam és a főváros nagyjából 80-20 százalékban osztja meg. Ugyanígy finanszírozzák a költséget növelő tételek nagy részében, míg a felszíni kapcsolódó beruházások legtöbbjét a fővárosnak kell előteremtenie.

A projekt költségei 2011-ben 20 milliárddal emelkednek, ám Ikvai-Szabó Imre szerint ez természetes: az összeg minden évben nő, hiszen az újabb és újabb technológiai szakaszhoz ér. Minderről tud Brüsszel is: meg sem kötötték volna a támogatási szerződést, ha Magyarország nem mutatja be a beruházás cash-flow-ját - fűzte hozzá.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×