Inforádió

Meghallgatom Élő adás

2011-től három-négy százalékos gazdasági növekedésre számít a kormányfő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
2011-től három-négy százalékos gazdasági növekedésre számít a kormányfő. Magyarország tekintélyének helyreállításáról beszélt Európai Néppárt frakciójának ülésén a Fidesz elnöke. Újabb embert gyanúsít a BKV-t érintő korrupciós ügyekben a rendőrség.

2011-től három-négy százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon a kormányfő. Bajnai Gordon Veszprémben hangsúlyozta: nem elég rövid távon megszorításokkal helyreállítani az egyensúlyt, de közben meg kell teremteni a hosszú távú növekedés lehetőségét is. A miniszterelnök azt mondta: a kormány éppen ezért hajtott végre adócsökkentést a recesszió idején. Emlékeztetett arra, hogy a parlament júniusi döntése eredményeként az idén már mintegy 400 milliárd forinttal több marad a vállalkozóknál. Bajnai Gordon arról is beszélt, hogy a személyi jövedelemadó kulcsainak csökkentésével és a sávhatárok emelésével az volt a cél, hogy az embereknek jobban megérje dolgozni, mint a segélyre várni.

A választások után megalakuló Fidesz-kormány júniusig nyilvánosságra hozza a magyar gazdaságra vonatkozó valós adatokat. Erről Orbán Viktor pártelnök beszélt az Európai Néppárt EP-frakciója vezetésének kihelyezett budapesti ülésén. Orbán Viktor hangsúlyozta: úgy kell újjáépíteni Magyarországot, hogy a növekedés alapja az eddigi, spekuláción alapuló pénzkapitalizmus helyett a szociális piacgazdaság legyen. Ennek legfontosabb jellemzői között a munkahelyteremtést, az adócsökkentést és a családtámogatást említette. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: az átmeneti állapot helyett állandóságra van szükség.

10-20 százalékkal emelkedhet az egyetemes szolgáltatásban a földgáz ára áprilistól - mondta a Magyar Energia Hivatal elnöke. Matos Zoltán az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy az árváltoztatást az egyetemes szolgáltatók kezdeményezik, és azt a hivatal - saját számításai mellett - a beküldött jegyzésárak, valamint a dollár-forint árfolyam alapján mérlegeli.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerint az oktatási minisztérium mintegy hat éve nem közli, hogy milyen számítás alapján ad alacsonyabb összegű támogatást az egyházi fenntartású iskoláknak és óvodáknak, mint az önkormányzati intézményeknek. Erdő Péter hangsúlyozta: a Katolikus Egyház nem kér többet, mint hogy az egyházi intézmények megkapják a nekik járó támogatást.

Az igazságszolgáltatás nyilvánosságának újraszabályozását szorgalmazta a Legfelsőbb Bíróság elnöke a témában rendezett budapesti konferencián. Baka András a rendezvény helyszínén az InfoRádiónak adott interjúban azt mondta: az egyebek mellett a tárgyalótermi nyilvánosságra vonatkozó magyarországi gyakorlatot az európai szabályozáshoz kellene közelíteni. Hangsúlyozta: a nyilvánosság a tisztességes bírósági eljárás egyik alapfeltétele, de a túlzott nyilvánosság ellentétbe kerülhet az igazságszolgáltatás érdekeivel.

Megközelítette a válság előtti szintet a magyarországi befektetési alapok vagyona. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének elnöke az InfoRádióban azt mondta: míg 2008-ban a befektetési alapokban kezelt vagyon 21 százalékkal csökkent, addig tavaly csaknem ugyanennyivel, 19 százalékkal bővült a piac. Szalai Sándor hangsúlyozta: 2009-ben mintegy 130 milliárd forint friss tőke áramlott a befektetési alapokba, a vagyon teljes növekedése pedig megközelítette az 500 milliárd forintot.

Budapesten hat pontból álló petíciót fogadtak el a Pénzügyminisztérium épülete előtt demonstráló adóigazgatási dolgozók. A dokumentumot a tárca nevében Pichler Ferenc szóvivő vette át. A tüntetést szervező Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Szakszervezete, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete egyebek mellett a két adóigazgatási szervezet stabilitásának megteremtését, a többletfeladatokhoz kapcsolódó források biztosítását követeli. Michalkó Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban elmondta: az érdekképviseletek a dolgozók tavalyi keresetcsökkenésének kompenzálását, valamint nagyobb erkölcsi, anyagi elismerését is kérik.

Megemelik és magasabbra helyezik a Margit hidat a pesti rakpart fölött, így a felújítás után a nagyobb járművek sem szorulnak be a híd alá - közölte a rekonstrukciót végző Mh 2009 konzorcium szóvivője. Tóth Kata az InfoRádióban elmondta: a munkálatok miatt péntek estétől hétfő reggelig, valamint a jövő hét csütörtök-pénteken és a hétvégén kell időszakos lezárásokra számítani a pesti felső rakparton. Az alsó rakparton a munkálatok ideje alatt is folyamatosan lehet közlekedni.

Újabb embert gyanúsít a rendőrség a BKV-t érintő korrupciós ügyekben - erősítette meg az InfoRádió értesülését a BRFK szóvivője. Tafferner Éva elmondta hűtlen kezelés miatt indítottak eljárást Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettes kommunikációs igazgatója ellen. A távirati iroda úgy tudja: a rendőrség Lelovics Ottót hallgatta ki gyanúsítottként, a férfi lakásán házkutatást is tartottak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a gyanúsított tevékenységével több mint 20 millió forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.