Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tarlós ragaszkodik a múzeumi negyedhez

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz főpolgármester-jelöltje szerint a Nyugati pályaudvar mögé tervezett múzeumi negyed egy hosszútávú program része. Tarlós István az InfoRádiónak azt mondta: az elképzelés anyagi fedezete nagy mértékben függ attól, hogy a jelenlegi városvezetés milyen kasszával adja át Budapestet.

A magántőke bevonására is szükség lesz a Nyugati pályaudvar mögé tervezett múzeumi negyed kialakításához - mondta az InfoRádiónak a Fidesz főpolgármester-jelöltje.

Tarlós István kiemelte: Budapest-programja két részre osztható, alapvetően a következő ciklusra koncentrál, de a fejlesztések a városrendezés tekintetében 15 éves terveket is tartalmaznak. Ha a múzeumi negyedet nem sikerülne elindítani a következő ciklusban, akkor hosszú távú programnak tekintik - hangsúlyozta.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője közölte: bízik benne, hogy elindítják a következő ciklusban a centrum kialakítását, hacsak a mostani városvezetés el nem kótyavetyéli a területeket. A végleges költségekről felelőtlen lenne beszélni - tette hozzá.

Tarlós István kifejtette: a múzeumi negyedet mérnöki igényességgel tervezik meg. Az elképzelésben együttműködik Finta József Kossuth-díjas építész stúdiója, és a tervek szerint a Nyugati pályaudvar mögötti részt összekötnék a Hősök terével, és felépítenék az Európa-házat, ahol az unió tagállamai kulturális és gasztronómiai alközpontokat alakítanának ki. A negyedbe költözne a Kúriából a Néprajzi Múzeum, létesítenének egy építészeti és modern magyar művészeti múzeumot.

Finta József építész szerint legalább 10-12 év kell ahhoz, hogy megvalósuljon a Gyurcsány-kormány által tervezett, majd elbukott kormányzati negyed helyére megálmodott múzeumi negyed.

A Kossuth-díjas építész az InfoRádiónak azt mondta, fantasztikus turisztikai adottság lenne a centrum, sehol a világon ilyen nincs, és a negyed komoly pénzügyi hasznot is hozna. Finta József szerint a kormányzati negyed árával megegyező összegből lehetne létrehozni a kulturális centrumot.