Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán Viktor: A főváros a gazdasági spekuláció részévé vált

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közös fővárosi gazdaságpolitika kidolgozását javasolta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tagjainak a Fidesz elnöke. Orbán Viktor a BKIK megalakulásának 160. évfordulóját ünneplő rendezvényen azt mondta: Varsó és Prága után Budapestnek is központi szerepre kell törekednie a közép-európai gazdasági régióban.

A jelenlegi politika rosszul gondolkozik a gazdaságról, ugyanis ezen a területen a fő kérdések nem szakpolitikaiak; teljesen új politikára van szükség - mondta a Fidesz elnöke a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ünnepi rendezvényén.

Orbán Viktor felidézte Gyurcsány Ferenc azon szavait, amikor miniszterelnökként azt mondta a vállalkozóknak: el lehet innen menni. Az ellenzéki vezető szerint nem elmenni kell, hanem inkább haza kellene hívni azokat a magyar vállalkozókat, akik máshol működtetik cégüket, hogy itt is hozzanak létre hídfőállásokat.

Úgy fogalmazott: Magyarországnak erős Budapestre van szüksége, Budapestnek pedig saját gazdaságpolitikára, ami része a nemzetinek. Orbán Viktor nyugat-európai példákat említve rámutatott: minden főváros körül gazdasági térségek alakulnak ki, erre lenne szükség itthon is.

A Fidesz elnöke beszélt a közép-európai gazdasági régió megteremtéséről, amelynek Varsó és Prága mellett a kárpát-medencei tér központjaként Budapest is pillére lehet.

Kifejtette: Magyarországnak olyan kormányra és fővárosi vezetésre van szüksége, amely felismeri, hogy rendbe kell tenni a gazdaságot. A politikus hangsúlyozta: ma a piacgazdaságra a spekuláció jelenti a legnagyobb veszélyt, mert az azt hirdeti, hogy munka nélkül is lehet boldogulni.

Hozzátette: Magyarországon különösen Budapestet uralta el a politikai spekuláció. Szerinte ennek szemléletes példái a BKV-nál történt ügyek, amely a városvezetés felelőssége. Orbán Viktor azt mondta: a főváros a gazdasági spekuláció részévé vált.

A város mostani irányítói nemcsak a közlekedési, hanem más erőforrásokat is elhanyagoltak az elmúlt években. Emlékeztetett arra, hogy a múlt század '30-as éveiben Budapest termálvíz kincse miatt Európa fürdővárosa volt, jelenleg pedig üres irodaházak helye lett.

A volt kormányfő termelésre ösztönzött, és munkahelyeket adó kapitalizmus megteremtését szorgalmazta, amely természetes erőforrásaira épít. Közölte: Budapesten a fővárosi vállalkozókat kell helyzetbe hozni, ezért Orbán Viktor közös fővárosi gazdaságpolitika kidolgozását javasolta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tagjainak.