eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Múzeumi negyedet tervez a Fidesz a Nyugati helyén - lapszemle

Múzeumi negyedet tervez a Fidesz a Nyugati helyén a Gyurcsány-kabinet kormányzati negyede helyén - írja a Népszabadság. Az új múzeumi negyed kapcsolathoz jutna a Szépművészeti Múzeum (Hősök tere) zónájával.

A Nyugati pályaudvar eleve kikívánkozik az Eiffel-csarnokból, így maga a csarnok, némiképp a párizsi D'Orsay mintájára, kulturális központtá alakítva, mintegy bejárati épülete lehetne a múzeumpromenádnak. Ezeket a kitételeket is tartalmazza Tarlós Istvánnak, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetőjének az új ciklusra szóló Budapest-programja.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy ha a Fidesz kormányra kerül, visszaállítja az osztályismétlés lehetőségét, és arra is engedélyt ad, hogy az iskolák eltanácsolhassák az intézményből a többieket bántalmazó vagy társait a tanulásban súlyosan akadályozó diákokat. Pósán László, az ellenzéki párt oktatáspolitikusa szerint a buktatást az alsó tagozaton még Magyar Bálint volt oktatási miniszter tiltotta meg, az esélyegyenlőség javítására hivatkozva hozott intézkedés azonban éppen a hátrányos helyzetű gyerekeknek ártott a legtöbbet.

Nem fizették ki a miskolci Kemény Dénes uszoda építési alvállalkozóit - állítják az Indexnek az érintett cégtulajdonosok. Úgy számolnak, hogy csaknem kétszáz millió forinttal tartozik nekik a fővállalkozó, egy debreceni vállalkozás. A Kemény Dénes uszodát tavaly októberben adták át. Több mint kétmilliárd forintból épült, amiből másfél milliárd forint állami támogatás volt. Munkagépekkel vonult hétfő délelőtt a Kemény Dénes uszoda elé több miskolci vállalkozó. Azt mondják, nem tudnak járulékokat fizetni, többen a csőd szélén állnak. A vállalkozók úgy döntöttek, ha egy hónapon belül nem kapják meg a pénzüket, visszabontják azt, amit építettek.

A korábbi várakozásokkal szemben a magyarországi barkácsáruházak is megszenvedik a válságot - számol be a Napi Gazdaság. Egyedül a festékforgalom tartotta magát, így nem véletlen, hogy a tavaszi szezonnyitóban erős hangsúlyt kapnak e termékek a láncok prospektusaiban, de a kerti szerszámoknál és termékeknél is felfutást várnak. Piaci vélemények szerint a csináld magad szegmensben is előretörhetnek a netes vásárlások, miközben csökken a vásárlásonkénti kosárérték.

A Világgazdaság szerint a piaci folyamatok jelentős részben függetlenül alakulnak a kormányzati szándékoktól. Így a gyógyszerfogyasztás kormányzati restrikciója is csak átmenetileg csökkentette a kiadásokat, az idei gyógyszerköltségvetés valószínűleg nem fedezi a betegek szükségleteit. Nálunk egy dobozra 6 euró tb-támogatás jut, az uniós átlag 2002-ben meghaladta a 25 eurót. Az emberek az idén 10-11 százalékkal többet költhetnek vényköteles orvosságaikra a tavalyinál.

Vélhetően nem született megállapodás tegnap délután az Adó- és Pénzügyi Dolgozók országos Szakszervezeti Tanácsa, a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete és a Pénzügyminisztérium közötti tárgyaláson az APEH és a VP dolgozók tavalyi mozgóbéréről folyó tárgyaláson - írja a penzcentrum.hu. Az egyeztetésen elhangzottakról egyik fél sem árult el részleteket. A Magyar Nemzet korábban úgy értesült, hogy a szakszervezetek a tavalyi évre visszamenőleg még egy havi mozgóbért követelnek a két szervezet dolgozóinak a tavaly év közben és év végén kifizetett egy-egyhavi jutalmakon felül. Az érdekvédők azzal fenyegetnek, hogyha március 4-ig nem lesz megállapodás, a Pénzügyminisztérium épülete elé vonulnak tüntetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×