Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megint a sokpártrendszer felé haladunk a választási szakértő szerint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke szerint már régen változtatni kellett volna a magyar választási törvényen. Tóth Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: bár úrrá kellene lenni a meglévő anomáliákon, de a választópolgárok a jelenlegi rendszer keretében is érvényesíteni tudják politikai akaratukat.

A magyar politika sokpártrendszerből egy kétpólusú pártrendszer irányába fejlődött, ez pedig társadalmilag és politikailag is joggal veti fel egy többségi, nem arányos választási rendszer bevezetését - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke.

Tóth Zoltán hozzátette: a parlament eddig nem tett semmit az ügy érdekében, most viszont mintha megváltozni látszik a helyzet, hiszen sok kis új párt jött létre, és úgy tűnik, hogy megint a sokpártrendszer irányába haladunk. A mostani választások döntő pont lesz, mert kiderül, hogy egy hárompárti parlament lesz, vagy több párt is el tudja érni a bejutáshoz szükséges küszöböt - fogalmazott.

A szakértő szerint az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján nincs esély arra, hogy a kormány érdemben hozzányúljon a választási törvényhez, de bízik abban, hogy fél év elteltével az új kabinet napirendre tűzi majd a törvénymódosítást, mert "úrrá kell lenni az anomáliákon".

A választópolgároknak azonban nincs okuk az aggodalomra, mert a mostani választási törvény is biztosítja, hogy a saját politikai véleményük érvényesüljön a választás keretén belül - fűzte hozzá Tóth Zoltán, aki úgy véli: a magyar választási rendszer határozottan a nagyobb pártoknak kedvez, de nem kizárólag nekik, ezért a kis pártoknak is van esélyük a parlamentbe jutásra.

Mivel azonban a kis pártokban hiányzik az együttműködés szándéka (közös vagy kapcsolt listaállítással a szakember szerint versenyképesek lennének a nagy pártokkal), önmagukat atomizálják.

Hanganyag: Hlavay Richárd