eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A folyókon kisebb árhullám, nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága

A péntek-szombati csapadék hatására a kisebb folyókon árhullámok indultak el, a belvízzel elöntött terület nagysága 150 ezer hektárra nőtt.

A Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat (OVISZ) honlapján (www.vizugy.hu) közölt összesítés szerint a folyókon jelenleg 802 kilométer hosszban van árvízvédelmi készültség érvényben. Másodfokú a készültség a Zagyva középső szakaszán valamint a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, összesen 197 kilométer hosszban.

Elsőfokú készültség van érvényben az Ipolyon, a Krasznán, a Tarnán, a Bodrogon, a Tiszán Doba és Tiszaroff között, a zagyvai árvízcsúcs-csökkentő tározók térségében, a Sebes-Körösön és a Berettyón, összesen 602 kilométer hosszban.

Az Ipoly vízgyűjtőjét jelentős csapadék érte, a felső szakaszon az elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállások alakultak ki, a vízállás Ipolytölgyesnél vasárnap reggel ugyan meghaladta a másodfokú védekezési szintet, de nem rendelték el, mivel a vízállás várhatóan a másodfokú riasztási szint alá apad még vasárnap.

A Zagyva vízgyűjtőjére hullott eső hatására a folyón újabb árhullám alakult ki, amely a Maconkai- és a Mátraverebélyi-tározónál, valamint a folyó teljes szakaszán megjelent. Éjszaka Pásztónál, majd Apcnál tetőzött a folyó, Hatvan-alsónál és Szentlőrinckátánál jelenleg is árad. A folyó Jászteleknél hétfőn hajnalban tetőzik, a harmadfokú készültséget meghaladó vízállással.

A Bodrogon is elindult egy kisebb árhullám, Felsőbereckinél másodfokú, Sárospataknál elsőfokú a készültség. A Tarnán is elsőfokú készültséget rendeltek el, a Kraszna folyón elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, itt további apadás várható.

A Hortobágy-Berettyó felső szakaszán másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a folyó enyhén árad. A Berettyón a lassú apadás tovább folytatódik, várhatóan hétfő reggel a készültségi szint alá csökken a folyó vízszintje.

A Fekete-, Fehér- és Kettős-Körös vízszintje már mindenütt készültségi szint alatt van, a folyók teljes hosszban
apadnak. A Sebes-Körös felső szakaszán kisebb árhullám indult el, az alsó szakaszon folytatódott az apadás. A Hármas-Körösön továbbra sincs készültség elrendelve, Gyománál megkezdődött az apadás, Szarvasnál vasárnap hajnalban tetőzött a folyó.

A Tiszai árhullám változatlanul Tiszafüred térségben tart, a Kisköre alatti szakaszon elsőfok felett vonul le az árhullám, Kisköre alsónál továbbra is áradó tendenciájú volt a vízállás.

A tájékoztató szerint pénteken és szombaton jelentős mennyiségű csapadék érte a síkvidéki területeket, legtöbb eső (20-30 milliméter) a Közép-Duna vidékére esett. A belvízzel elöntött terület nagysága 150 ezer hektárra nőtt, ebből több mint 79 ezer hektár a vetés-szántó terület. A Bodrogközben, Felső-Szabolcsban, Közép- és Dél-alföldön, a Körösök vidékén alakultak ki nagyobb elöntések.

Tíz környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság (Budapest, Baja, Pécs, Szombathely, Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen, Szolnok, Szeged és Gyula) területén összesen 58 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 17 szakaszon elsőfokon, 39 szakaszon másodfokon és 2 szakaszon harmadfokon védekeznek.

Szombaton 150 szivattyútelep 17 millió köbméter belvizet emelt át a befogadókba, 777 ember vett részt a védekezési munkálatokban, a 78 belvíztározóban 79,6 millió köbméter belvizet tároznak.

23 vízgazdálkodási társulat, valamint 45 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget.

Kunszentmiklóson a péntek estétől szombat délig tartó nagy esőzés (24 milliméter felett) és a megemelkedő talajvíz jelentős elöntéseket okozott a településen, több lakóházat is veszélyeztetve. A város polgármestere szombat reggel 6 órától rendkívüli készültséget rendelt el. A veszélyeztetett házak mentesítésére vízügyi igazgatóság szakmai irányítása mellett szivattyúzást, árok és áteresz tisztítást, szűk keresztmetszetű átereszek bontását végezték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×