Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét csaknem teljes egészében állami kézbe kerül a Malév

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét csaknem teljes egészében állami kézbe kerül a Malév. Nagy erejű földrengés rázta meg Chilét, a Csendes-óceán térségében szökőár-riadót rendeltek el. Debrecenben hat fiatalt vittek kórházba kábítószer-túladagolás miatt

Pénzügyi szempontból racionális döntésnek tartja a Malév állami tulajdonba vételét a pénzügyminiszter. A kormány és a cég jelenlegi orosz tulajdonosának képviselői között pénteken, a késő esti órákban jött létre a megállapodás. Oszkó Péter az InfoRádióban azt mondta: a magyar állam összesen 25,2 milliárd forinttal emelt tőkét a légitársaságban. A részesedés 95 százalékos lesz; a fennmaradó 5 százalékkal az AirBridge rendelkezik. Oszkó Péter hozzátette: a Malév egyik legnagyobb hitelezője a Vnyesekonombank marad, amely korábbi tulajdonosi szerepvállalását hitelezőire változtatta. A pénzügyi tárca vezetője hangsúlyozta: a tulajdonosváltás a légitársaság helyzetének rendezését és a stabil pénzügyi működés megteremtését szolgálja, de folytatni kell a jelentős átalakításokat is. A Fidesz vizsgálatot indít a Malév korábbi magánosítása, majd ismét állami tulajdonba vétele ügyében, ha kormányra kerül.

Chilében a legújabb jelentések szerint már csaknem 150-an haltak meg a szombat reggeli, Richter skálán mért 8,8-es erejű földrengés miatt. Az ország elnöke szükségállapotot hirdetett ki és a Csendes óceán szinte teljes térségében szökőár-riadó rendeltek el. A magyar konzul nem tud magyar áldozatokról, vagy sérültekről. Chile egyik partszakaszán a földrengés után 2 és fél méter magasra csaptak fel a hullámok; a hatóságok a szökőárriadót kiterjesztették egyebek mellett Ecuador, Kolumbia, Panama és Costa Rica mellett egész Közép-Amerikára, valamint francia Polinéziára és megkezdték a Húsvét-szigetek részleges kiürítését. Cunami-riadó van érvényben Hawaii-n, Japánban, Ausztráliában és a Fülöp-szigeteken is.

Elérte Portugáliát az Atlanti-óceán térségében pusztító szélvihar. A természeti csapásban egy gyermek meghalt, mert rádőlt egy faág. Az ország középső részén egyes helyeken óránkénti 140 kilométeres sebességgel tombolt a szél. Nem sokkal korábban Portugália mellett Spanyolország és Franciaország partjainál is riadókészültséget rendeltek el. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy lehetőleg ne hagyják el otthonukat.

Budapesten és az ország más pontjain nem okoztak nagyobb károkat a péntek esti viharos széllökések. A fővárosban a szél fákat döntött ki, tetőket bontott meg, de senki sem sérült meg. A tűzoltók elsősorban a IX., a XI., a XII. és a XXII. kerületben kaptak hívásokat.

Bács-Kiskun megyében a belvíz több házat fenyeget Kunszentmiklós szélén, a vizet a település határában húzódó gát átvágásával próbálják elvezetni. A Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint 6-8 ház van közvetlen veszélyben. Közben újabb árhullám indult el a Kraszna romániai szakaszáról, és a vízszint emelkedésére számítanak a Bodrogon, a Tarnán és a Sajón is.

Büntetőeljárások, polgári perek, különböző etikai és fegyelmi eljárások megindítását indítványozta a rosszul sikerült pécsi ExpoCenter-beruházás lehetséges felelőseivel szemben az üggyel foglalkozó önkormányzati bizottság, amely a napokban állította össze végleges jelentését. Az 59 oldalas dokumentum szerint a 3 milliárd forintos kudarcért Toller László, Pécs volt szocialista polgármestere, Kelemen László, a városi vagyonkezelő akkori vezérigazgatója, Bachman Zoltán építész és Kukai Tibor tervező is felelős lehet.

Regőczi István plébános kapta az idei Parma fidei - a hit pajzsa díjat. Az elismerést Mádl Dalma, a korábbi köztársasági elnök felesége adta át. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek levélben gratulált a plébánosnak. Az elismerést azoknak az egyházi személyiségeknek ítélik oda, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz.

Belső vizsgálatot rendelt el szexuális zaklatás gyanúja miatt a Fővárosi Tűzoltóságon az intézmény vezetője. Bende Péter az állítólagos ügyben érintett 3 tűzoltó szolgálati viszonyát felfüggesztette 3 másik tiszttől pedig írásbeli jelentést kért. Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóság kommunikációs osztályvezetője elmondta: a szolgálaton kívüli tűzoltók egy szervezett, autóbuszos kiránduláson vettek részt, ahol a gyanú szerint hazafelé, az egyik tűzoltó szexuálisan molesztálta és megalázta társát, miközben a többiek végignézték azt.

Debrecenben összesen hat fiatalt vittek kórházba kábítószer-túladagolás miatt egy szórakozóhelyről, de egyikük állapota sem súlyos. A rendőrség tájékoztatása szerint a szombat délelőtti akcióban több mint 40 embert állítottak elő, többségüket drogfogyasztás miatt. Az ellenőrzés helyszínén többfajta kábítószert foglaltak le a rendőrök. Az ügyről a megyei rendőr-főkapitányság hétfőn ad részletes tájékoztatást.