eur:
393.33
usd:
367.53
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Tarolnak a buszok

Tavaly a helyi közösségi közlekedés csaknem kétharmada Budapesten zajlott - derül ki a Főpolgármesteri Hivatal által az MTI-hez eljuttatott közleményéből. Az autóbusz a legnépszerűbb tömegközlekedési eszköz az egész országban.

A KSH friss jelentésére támaszkodó városházi elemzésből kiderül, hogy 2009-ben a közel kétmilliárd utas 7,6 milliárd utaskilométert tett meg helyi közösségi közlekedéssel.

A buszközlekedés azért érdemelte ki a legnépszerűbb helyet a tömegközlekedési lehetőségek között, mert egyedül a busz az, amely minden városban egyaránt elérhető utazási forma.

Budapesten is a busz volt a legnépszerűbb 54 százalékkal, utána a metró következik 24 százalékkal, majd a villamos 18-cal. A budapesti népszerűségi listát a troli zárja, amelyet az utasok 4 százaléka vett igénybe 2009-ben.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye rámutat, hogy a statisztikai hivatal szállítási teljesítményekre vonatkozó jelentése nem ad teljes képet a fővárosi tömegközlekedésről, mivel a HÉV kimaradt a vizsgálatból.

Az egy főre jutó utaskilométer-számításból kiderül, hogy míg Budapesten egy utas egy alkalommal több mint 5 kilométert utazik buszon, vidéken csak 3,8 kilométert. Ebben az értelemben az egy kilométer megtett útra vetített jegyár Budapesten némileg olcsóbb, mint vidéken. A jegyek ára viszont a fővárosban a legdrágább: a 320 forintos budapesti vonaljegy 28 százalékkal drágább a debreceni vagy miskolci 250 forintos jegynél. - derül ki a városházi közleményéből.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×