eur:
394.45
usd:
370.12
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Mégis megnézhető a videómegosztókról levetetett MDF-es "sláger"

Levetette a youtube-ról az MDF a két nap alatt netes slágerré vált képviselőjelölti videómixet, ám az anyag az Indexen megnézhető.

Vasárnap tették fel CivilKontroll néven a youtube-ra azt a tízperces videót, amelyet az MDF hivatalos képviselőjelölti bemutatkozó anyagaiból vágtak össze - írja az Index. A youtube-ról száműzött anyag az indavideón megtekinthető.

Az eredeti felvételek a múlt héten jelentek meg az MDF honlapján. Ezekben egyenháttér előtt mintegy nyolcvan jelölt és a munkatárs vall nézeteiről és önmagáról. A kampányvideók külföldről vett recept szerint rendezetlenségükkel a spontaneitást hangsúlyozták, érzékelhető, hogy a megszólalók nem kaptak instrukciókat mondandójuk tálalásához. A koncepció része volt az is, hogy az anyagokat nem kozmetikázták, a bakik, hibák is a közzétett felvételekben maradtak.

A videók kínos pillanataira koncentráló, CivilKontroll név alatt megjelenő válogatásvideó néhány nap alatt bejárta a magyar internetet, és több tízezres nézettséget produkált a megosztókon. A kigyűjtés és a vágás természetesen nem az eredeti koncepció komolyságát erősítette, az MDF ezért szerzői jogi hivatkozással szerdára le is vetette a youtube-ról.

Az Index információi szerint a videók készítéséért felelős kampányfőnök, Somogyi Zoltán körlevélben magyarázta a jelölteknek és a párttagoknak, hogy a "rosszindulatú" összeállítás népszerűsége ellenére nem olyan rossz a helyzet. Somogyi elismerte, hogy "az internetes közönség körében rövid idő alatt futótűzként" terjedt "a sok-sok konzervatív állásfoglalásból gúnyt űző" CivilKontroll anyaga, de vigasztalásul azt is hozzátette, hogy a "viccesnek szánt 10 perces »összeállítás« visszaüt, a készítőiről állít ki bizonyítványt, ahogyan ezt egyre több webes visszajelzés is igazolja fórumokon, blogokon".

Somogyi szerint a brit Konzervatív Párt hasonló videófala is pontosan attól vált hitelessé, emberivé és valóságossá, hogy nem színészek, nem profi szereplők, hanem valódi jelöltek, valódi támogatók osztották meg nézeteiket, véleményüket a nagy nyilvánossággal. Az MDF programja, politikája pontosan az ellen a cinizmusra, üres gúnyolódásra épülő politika ellen küzd, amelynek jegyében ez a videó született, üzente a jelölteknek a kampányfőnök.

Somogyi bátorító szavai ellenére a stáb számára is nyilvánvalóvá vált, hogy több videót mégiscsak módosítani kell az MDF-es honalapon is. Szerdára visszavonták például Rakitovszki Tamás Lajos filmjét, de a válogatásvideón mondja: "Ismert személy vagyok a 14-es számú választókörzetben. Az előző választáson is indultam, akkor is jelölt voltam." Rakitovszki azt viszont nem mondta el, hogy az előző választáson azon kevesek közé tartozott, akiknek nem sikerült összeszedni az induláshoz szükséges mennyiségű kopogtatócédulát.

Visszavonták a nemrég leváltott, majd visszahelyezett budapesti elnök, Lévai Zoltán videóját is, aki a gyors változások miatt még egy korábbi állapotnak megfelelően arról beszélt, hogy Budapest 14. választókörzetében, Zuglóban indul, közben azonban már Csepelre helyezték. Fent maradt viszont a Karsai Miklósról készült felvétel, amelyben a jelölt támogatást kér a 30-as csepeli körzetben való induláshoz, jóllehet, az már Lévai területe.

A videón más érdekességeket is találhat a néző: liberális politikusnak vallja magát az MDF egyik képviselőjelöltje, aki a párt hivatalos internetes honlapján a "Miért vagyok konzervatív?" kérdésre válaszolva beszélt magáról. A világhálón megjelent még a fórum olyan képviselőjelöltjeinek monológja is, akiknél nemcsak az összeszedetlenség, hanem a tartalmi tévedések is mosolyt csalnak a nézők-hallgatók arcára. Egyikük például úgy tudja, Bokros Lajos jelenleg az MDF országgyűlési képviselője.

A konzervatív szó jelentését Gőblyös István, az MDF Fejér megyei elnöke így magyarázta: "Én is konzervatív vagyok. Tudják mi a konzervál? Romlástól különleges eljárással megóv. Én Magyarországot szeretném megóvni."

Keresztes Tibor Budapest VII. kerületének képviselőjelöltről meg lehet tudni, hogy térdsérülése miatt már csak vitorlázik és golfozik; majd ő is válaszolt arra a kérdésre, hogy miért konzervatív: "Liberális politikusként azt mondhatom, hogy jelen pillanatban egyetértek teljes mértékben a Bokros Lajos Úr által képviselt politikai és gazdasági irányvonallal, illetve az, amit ő képvisel, az számomra teljes mértékben elfogadható".

Debreczeni József közíró arról beszélt, hogy őt már a szocializmusban is demokratikusan választották meg parlamenti képviselőnek. "Demokratikusan megválasztott ellenzéki képviselője voltam az utolsó pártállami parlamentnek fél évig"

Vas István János Lepsényből azért is szeretne nyugdíjasként képviselő lenni, mert ez a hobbija. "Nyugdíjasként nagyon érdekel a napi aktuálpolitika, és tulajdonképpen meg is nevezhetném a hobbimnak, amivel foglalkozni szeretnék"

Akadnak nehezen megérthető hozzászólások is. "Hogy ha nyerő és valóságos dolgokat szeretnének, akkor Bokros Lajos programjára együttesen, hogy ha ezért a dologért harcolva indulunk, gyakorlatilag mindenkinek eredményére fog válni"

És vannak olyan videóanyagok is, amelyek csak közösségi portálokon jelentek meg, az MDF hivatalos honlapjára már nem kerülhettek fel. "Bokros Lajos a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselője. Nemrégiben volt nálunk. Mindenképpen támogatjuk a..öö...."

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×