Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Budapesten egyre kevesebben fogyasztanak drogot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Budapesten az elmúlt időszakban csökkent a drogfogyasztók száma - mondta az InfoRádiónak a Magyar ENSZ Társaság kábítószer-ellenes munkacsoportjának vezetője. Topolánszky Ákos erről az ENSZ illetékes szerve által kiadott éves jelentése után beszélt.

A drogok kínálatcsökkentése mellett szükséges megfelelő prevenciós stratégiák alkalmazása, ezek kialakítására kell törekedniük a kormányoknak; ez az egyik, Magyarország szempontjából is legfontosabb megállapítása az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerve ez évi jelentésének.

Ha megfelelő prevenciós stratégiákat alkalmazunk, akkor azok csökkentik az illegális szerek iránti keresletet, illetve növelik a kínálatcsökkentési beavatkozások hatékonyságát.

Topolánszky Ákos elmondta: Magyarország továbbra is a kábítószerhasználat és a kiterjedtség szempontjából közepesen, gyengébben érintett országok között szerepel.

Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológia Intézetének oktatója az úgynevezett randi-erőszak drogokról szólva elmondta, újabban a Gina néven ismert szer került szoros összefüggésbe a szexuális erőszakkal kapcsolatos bűncselekményekkel.

Ugyanakkor a pszichológus szerint ez a drog azon szerek között van, amelynek csekély a jelentősége ilyen esetek tekintetében. A témában készült tanulmányok arról szólnak, hogy 0,2 - 4,4 százalék azoknak az áldozatoknak a száma, akiknek a szervezetében előfordult a GHB (gamma-hidroxi-butirát) - mondta.

Demetrovics Zsolt, rámutatott: ez a szám az alkohol esetében 37-46 százalék.

Az INCB szerdán kiadott jelentésében arra figyelmeztet, hogy egyre nagyobb teret nyernek az úgynevezett randi-erőszak drogok.

A jelentés megállapítása szerint viszonylag új, de gyorsan terjedő jelenség, a szexuális bűncselekmények céljával elkövetett kábítószer-visszaélés. A tettesek gyakran a nemzetközi kábítószerellenes egyezményekben nem szereplő, vagy még nem teljesen ellenőrzés alatt álló szereket használnak.

A sokszor színtelen, szagtalan, jellegtelen ízű anyagokat általában az áldozatok ételébe vagy italába keverik, anélkül, hogy azok észrevennék.

Hanganyag: Farkas Dávid