eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Rogán Antal attól fél, akár fél évre megbénulhat Budapest

Rogán Antal, a Belváros polgármestere túlzónak tartja a nemzetközi delegációk érkezése miatti forgalomkorlátozásokat - olvasható az Országos Sajtószolgálathoz (OS) eljuttatott közleményben.

Rogán Antal, a Belváros polgármestere az alábbi közleményt adta ki az Országos Sajtószolgálaton keresztül.

"A mai nappal együtt járó közlekedési káosz ékes bizonyítéka annak, hogy a kormányzat és a főváros vezetése nincs felkészülve a 2011-es EU csúccsal együtt járó feladatokra. Megítélésem szerint néhány kormány- és államfő érkezése nem kell, hogy együtt járjon olyan mértékű biztonsági intézkedéssekkel és lezárásokkal, mint harminc éve a szovjet pártfőtitkár magyarországi látogatása.

Más városokból vett példák ékesen bizonyítják, hogy lehet rugalmas és változó biztonsági intézkedésekkel, állandó helyett szakaszonként változó lezárásokkal biztosítani a delegációk útvonalát, és közben garantálni a város működését, a közlekedés folyamatos rendjét.

Ellentétben a NATO csúcs előkészítésével a most megtett biztonsági intézkedések előkészítésébe nem vonták be a Belváros vezetését. Pedig már a NATO csúcs előkészítése során is felhívtuk a figyelmet jónéhány biztonsági intézkedés túlzó és felesleges voltára. Megítélésem szerint a most megtett lépések erősen túlzóak és alkalmatlanok a cél elérésére. Nem veszik figyelembe a budapestiek érdekeit, csak a városba érkező delegációk maximális kényelmét és biztonságát.

Ha egy ilyen esemény alkalmával mindig sor kerül a bevezető utak és a rakpart teljes lezárására, akkor 2011 első felében az EU elnökség idején ez a város teljes ellehetetlenülését vonja maga után, hiszen ebben az időszakban az ilyen események gyakorlatilag félévre állandósulnak.

A Belváros polgármestereként nyomatékosan kérem a kormány vezetőit, hogy a most megtett túlzó és felesleges intézkedéseket vizsgálják felül, és kezdeményezzenek széles körű egyeztetést a város vezetőinek bevonásával a hasonló esetek elkerülésére. Úgy tűnik, a kormány felelős döntéshozóinál a régi beidegződések és logikák működnek, sürgősen szükség van egy, ilyen esetekben használható biztonsági minimum megfogalmazására."

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×