eur:
394.19
usd:
368.49
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Nézőpont Intézet: tavaly november óta nincs érdemi kormányzás

A Nézőpont Intézet elemzése szerint a Bajnai-kormány a vállalt programok egyharmadát nem teljesítette. Szabó Márk vezető elemző elmondta, a 2010-es költségvetés novemberi elfogadása óta gyakorlatilag megszűnt az érdemi kormányzás.

Két időszakra lehet osztani a Bajnai-kormány tevékenységét - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet vezető elemzője, aki szerint az első fázisa a 2010-es költségvetés elfogadásáig, vagyis tavaly novemberig tartott.

Ez Szabó Márk úgy véli, ez egy közpolitikailag aktív időszak volt, ám azóta új közpolitikai kezdeményezések nem történtek, és a korábban megígért programból november vége óta szinte semmi nem teljesült.

A Nézőpont Intézet 134 konkrét szakpolitikai ígéretet számolt össze a Bajnai-kormány áprilisi programjában. Az elemző szerint ennek egyharmada nem teljesült, a parlament utolsó ülését követően pedig 46 olyan ígéret maradt, amely végrehajtásra vár.

A nem teljesült ígéreteknek több csoportja van. Az egyikbe azok tartoznak, amelyekről már megszületett a döntés, de a kívánt céllal ellentétes hatást váltották ki - ilyen volt például a MÁV hatékonyságnövelése. Bár a kormány elvont 40 milliárd forintot az államvasúttól, annak több mint 20 milliárdos hitelt kellett felvennie mozdonyvásárlásra.

Külön csoportba tartoznak az elemző szerint azok az intézkedések, amelyek igazságszolgáltatási fórumon akadtak el (pl az Alkotmánybíróság által visszadobott ingatlanadó vagy a családi pótlék adóalapba vonása).

A harmadik csoportba a Sólyom László által bírált intézkedések, a negyedikbe pedig azok tartoznak, amelyeket a kormány úgy oldott meg, hogy kiszervezte más állami és önkormányzati szervekhez. Végül olyan meg nem valósult ígéretei is vannak a Bajnai-kabinetnek, amelyek a szakmai vita szintjéig sem jutottak el (például az új büntetőtörvénykönyv).

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×