Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Heller Ágnes: Szükség van civil bátorságra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Heller Ágnes szerint a rendszerváltás óta Magyarországon gondoskodtak arról, hogy a liberalizmust az ördög képében fessék fel. A filozófus az InfoRádiónak azt mondta: az áprilisi választás után mindenképpen változás következik be, de hogy ez milyen lesz, az sok mindentől függ.

A demokrácia megvalósítása igen nehéz, hiszen mindenkinek, minden nap harcolni kell érte - mondja Heller Ágnes. Szükség van bizonyos alapvető értékek, erények kialakítására, például a civil bátorságra vagy annak tudatosítására, hogy nem mindent felülről kell várni.

"Ne az állam legyen az, ami a társadalmat irányítja, hanem a társadalomnak kellene irányítania az államot" - hangsúlyozta a filozófus, aki a hiányosságai ellenére mégis szereti a magyar demokráciát.

Heller Ágnes rámutatott: vannak jelei annak, hogy a liberalizmus válságba került Magyarországon, például az, hogy szétesett az SZDSZ. De olyanok is akadtak, akik gondoskodtak arról, hogy a liberalizmus Magyarországon az ördög képében jelenjen meg.

A filozófus szerint ezért az emberek egészen mást értenek a liberalizmus alatt, mint amit az valójában jelent. Sokan nem értik például az emberi jogokat, vagy a hatalom megosztását. Ehelyett valami nemzetellenes, a nemzettől idegen testnek gondolják, annak ellenére, hogy Magyarország virágzása a XIX. század második felében a nemzeti liberalizmus korszakához köthető.

Heller Ágnes, aki a Bokros Lajos Baráti Kör rendezvényén tartott előadást, az MDF-et konzervatív liberális pártnak tartja, de mint mondta, erről a legjobb megkérdezni magát a szervezetet.

Hanganyag: Németh Zoltán