eur:
393.46
usd:
367.7
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Fidesz: a kormány képtelen úrrá lenni a gazdasági helyzeten

A Fidesz szerint a gazdaság most nyilvánosságra került, "riasztó adatai" azt mutatják, hogy a kormány képtelen úrrá lenni a helyzeten: a gazdasági válság kezelése helyett annak mélyítése zajlik.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a "riasztó adatok" között említette a munkanélküliség magas mértékét, valamint a kiskereskedelmi forgalom csökkenését, amely - mint mondta - azt jelenti, hogy a fogyasztás tovább esik, pedig annak növekedése elengedhetetlen feltétele a gazdasági növekedés beindulásának.

Emellett a lakásépítések területén is évtizedes negatív rekord dőlt meg, hiszen 11 éve nem épült annyira kevés lakás Magyarországon, mint most - emelte ki a politikus.

Az állástalanok számával kapcsolatban Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a helyzet súlyos, hiszen 14 éves negatív rekordot döntött a közelmúltban a munkanélküliség, és ráadásul az ország legrosszabb helyzetben lévő térségében, Északkelet-Magyarországon egy év alatt 22 százalékkal emelkedett a munkanélküliek száma.

A munkanélküliség mértéke folyamatosan nő, a kormány viszont ezt "jól láthatóan" képtelen megállítani - mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ahhoz, hogy az említett kedvezőtlen folyamatok megálljanak és megforduljanak, politikai változásra, új gazdaságpolitikára van szükség. A Fidesz a munka, az otthon, a család, az egészség és a biztonság értékeire fogja alapozni kormányzását, amelyben nemzeti ügynek tekinti a gazdaság talpra állítását és a munkahelyek megvédését is - összegezte.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölte, hogy a használatba vett lakások száma 11,3, az új engedélyeké 35,3 százalékkal volt kevesebb tavaly, mint egy évvel korábban, de a második félévi visszaesés ennél is erőteljesebb volt: a használatba vett lakások száma a 2008. második félévinek csak a háromnegyedét tette ki, az új lakásépítési engedélyeké pedig valamivel több mint a felét.

A KSH szerdán tájékoztatott arról is, hogy decemberben sem szakadt meg a kiskereskedelmi eladások 2007 eleje óta tartó csökkenése: a forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 egészében 5,2, decemberben 7,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×