Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magyar szoláriumok jelentős része nem felel meg az uniós szabványnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A vizsgált szoláriumok 96,5 százaléka nem felelt meg a sugárzás erősségére vonatkozó 0,3 watt/négyzetméterben maximalizált európai uniós szabványnak, az ellenőrzést a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) kereskedelmi és piacfelügyeleti hatósága végezte 28 helyszínen.

Az ellenőrzést az Európai Unió tíz országában folytatták le, a magyarországi eredmény kirívóan rossznak számított.

A vizsgálatot az Európai Unió tíz országában folytatták le. Itthon 28 barnítószalont ellenőrzött a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal és majdnem mindegyikben erősebb az UV-sugárzás az uniós szabványban meghatározott négyzetméterenkénti 0,3 wattnál.

Cserti Istvánné, az MKEH piacfelügyeleti osztályának vezetője elmondta, hogy a szoláriumstúdiók többsége még az előírásban foglalt tájékoztatási kötelezettségeket sem tartotta be, azaz nem tüntették fel a gépen, magyar nyelven annak veszélyességi szintjét.

A hatósági ellenőrzésnek nincs jogi következménye, de részét képezi az európai uniós jogharmonizációnak, amelynek alapján Magyarország is fokozatosan átáll a szolárium napágyak sugárzáserősségére vonatkozó szabvány bevezetésére.

Cserti Istvánné szerint a szoláriumüzemeltetők többségét nem lepte meg az ellenőrzés eredménye, az üzemeltetők is körülbelül ekkora arányra számítottak.

Hanganyag: Herczeg Zsolt