Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tovább katéterezhetnek az ápolók, de lesz licencvizsga is

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egészségügyi tárca módosítja az ápolói tevékenységekről szóló jogszabályt, míg a Fidesz annak visszavonását kéri. A rendeletet kritizálta a Magyar Kórházszövetség is, amelynek jelölt elnöke szerint annak bevezetése ellehetetlenítette volna a betegellátást.

A módosítás értelmében, ha az orvos írásos engedélyt ad, és azt a szakdolgozó munkaköri leírásában rögzítik, a dolgozó végezheti átmenetileg a korábban vitatott tevékenységeket, így például az infúzió vagy a katéter bekötését. Az egészségügyi tárca vezetője közölte: a licencvizsgáról szóló rendelet megszületésével ilyen engedély már nem lesz kiadható, és a korábban kiadottak is fél éven belül lejárnak, az érintett dolgozóknak le kell tenniük a vizsgát.

Székely Tamás elmondta, hogy jelenleg 83 ezer szakdolgozónak van működési engedélye, ebből 5444-et, azaz mintegy 6 százalékukat érintette volna az eredeti elképzelés. A rendelet csak az általános ápolói végzettséggel rendelkezőkre vonatkozott - jegyezte meg a tárca vezetője.

A miniszter kiemelte: azt követően döntöttek a változtatás mellett, hogy a kórházak jelezték, hogy a betegellátás nem lenne folyamatos. A szaktárca azonban nem adta fel minőségi elképzeléseit - tette hozzá.

Korábban a Magyar Kórházszövetség a rendelet végrehajtásának felfüggesztését kérte Székely Tamástól. A szervezet jelölt elnöke, Rácz Jenő az InfoRádiónak azt mondta: ellehetetlenítené a betegellátást, ha az ápolók a jövőben csak egy speciális vizsga letétele után végezhetnék el azokat a tevékenységeket, amelyeket eddig az orvos utasítására megtehettek.

Kedden Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján arról beszélt: azt kéri Székely Tamástól, hogy vonja vissza a jogszabályt, hiszen annak alkalmazásával olyan káosz keletkezne az egészségügyben, amely lehetetlenné tenné a betegellátást.

A miniszter azt is elmondta, hogy a licencvizsgának érdemi többletforrás-igénye nincs: az érintett szakdolgozók azokon az osztályokon tehetik le a vizsgát, ahol most is dolgoznak.