eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma

Hivatalos útra is magánpénzen járt Veres János?

Az elmúlt héten különös fénykép került a Blikk című újság birtokába. A tavaly decemberi felvételen Veres János korábbi pénzügyminiszter és titkárságvezetője, a szocialisták volt EP-képviselője, Dobolyi Alexandra sétálgat az egykori portugál gyarmat, a ma Kínához tartozó, kaszinóiról híres Makaón. Az út azonban nem szerepel a Miniszterelnöki Hivatal hivatalos utakat részletező listáján. A felvétel publikálása óta mindkét politikus egészen mást mond arról, mit kerestek a városban és ki fizette az utat. Sőt kiderült: "a párnak" más közös útjai is voltak.

Veres János, aki jelenleg a MeH-ben a keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos, azt mondta a Blikk munkatársának: "ha a Miniszerelnöki Hivatal hivatalos utazási listáján nem szerepel, akkor nem is voltam külföldön." Arra a kérdésre, hogy akkor ezek szerint magánútra vitte beosztottját Makaóra, a politikus azt mondta, telefonon nem nyilatkozik, mert nem tudja, mit ábrázol a kép.

Titkárságvezetője, az egykori szocialista EP-képviselő, Dobolyi Alexandra viszont emlékezett: szerinte hivatalos úton voltak, a Kínai Kommunista Párt meghívására, Makaó Kínához való visszacsatolásának tizedik évfordulójára rendezett ünnepségeken vettek részt december 17-18-án. Õ az Európai Szocialista Párt (PES), főnöke pedig az MSZP képviseletében.

A Blikk azonnal megkérdezte az ügyről az Európai Szocialista Pártot is. Bryan Synnott szóvivő közölte: a PES senkit sem küldött az ünnepségre. Ugyanezt a választ adták az MSZP sajtóosztályán is.

Másnap Veres János módosított álláspontján, és már azt nyilatkozta a Népszabadság szerint: " a 2009. őszi budapesti tárgyalások folytatásaként tárgyaltam 2009. decemberében Pekingben, a Kínai Kommunista Párt hivatalos meghívottjaként. Itt kaptam meghívást - több más ország képviselőjével együtt - a Makaó visszacsatolásának 10 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozatra. A nevemre szóló hivatalos meghívó tehát nem közvetlenül Makaóra, hanem Pekingbe szólt, utam pedig egyetlen fillér közpénzt sem érintett. Az eseményről megjelent hivatalos cikk és fotók egyébiránt a China Daily című újságban láthatók, olvashatók" - teszi hozzá Gyurcsány Ferenc egykori pénzügyminisztere. A chinadaily.com.cn-en a Veres János féle történetnek nincs nyoma.

A Népszabadság szombaton azt írta, hogy "a MeH listáján szerepel egy utazás, amely szerint ők ketten valóban elutaztak Kínába, de sem az időpont, sem a helyszín nem stimmel. A lista szerint ugyanis november 3. és 8. között egy konferencián voltak Shangxi városában." Ez a dátumokból következően nem lehet ugyanaz az út, amiről a volt pénzügyminiszter közleménye szól. Az InfoRádió úgy tudja: a Makaó visszacsatolási ünnepséget december 10. és 20. között rendezték.

A történet hétfőn újabb fordulatot vett. Dobolyi Alexandra, Veres János titkárságvezetője a Mokka című műsorban ismét azt állította: az MSZP fizette Veres pekingi, illetve makaói útját, az ő útját pedig az európai szocialisták állták. Az MSZP sajtóosztálya viszont azt tudatta, hogy "Veres János pekingi, illetve makaói útját nem a szocialista párt fizette". Veres János hétfőn a Blikk kérdésére azt mondta,""miután nem közpénzből és nem állami tisztségéből adódóan járt ott, ettől kezdve amit kellett az ügyről, azt már elmondta".

A Blikknek a Kormányszóvivői Irodánál azt mondták: Veres János és Dobolyi Alexandra utazását a kancelláriaminiszter, Molnár Csaba hagyta jóvá.

A politikus hétfőn este már határozottan állította: saját zsebéből fizette kínai útját. Azt is elmondta: összesen két alkalommal járt külföldön Dobolyival hivatalos ügyben, a MeH listáján szereplő sanghaji utat az utolsó pillanatban le kellett mondani. Hangsúlyozta: Mongóliában (ahol utazással együtt négy napot töltöttek kétmillió forintból) nem csak ketten voltak, más minisztériumból is utaztak a delegációval. Szerinte az út fontos államérdeket szolgált, megérte a rá költött pénzt, és természetes, hogy beosztottját magával vitte, hisz Dobolyi éppen a keleti országok szakértője.

Kedden Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter is megszólalt az ügyben. A szintén a szocialista párthoz tartozó politikus azt mondta, hogy Veres János közpénzből nem utazott Makaóra. Mint mondta, "ilyen utat nem rendeltek el, nem engedélyeztek, nem adtak hozzá közpénzt. Az egy másik típusú út lehetett" - tette hozzá Molnár Csaba.

Veres János fehéroroszországi és mongóliai útjával kapcsolatban Molnár Csaba hangsúlyozta: oda a kormánybiztos a Magyar Köztársaság érdekében utazott, egy gazdasági vegyesbizottsági ülésen vett részt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×