Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Török Gábor: Bajnai a saját szobrát ácsolja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bajnai Gordon utolsó parlamenti beszéde és általában a mostani ténykedése lehetővé teheti későbbi visszatérését a politikába; vagy legalábbis vélhetően ez a kormányfő célja - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor, a Vision Politics igazgatója. A politológus szerint látható, hogy a kormányfő számára jól szabott ez a szerep, egy válságkezelő, pártok feletti politikus képe, aki küzd a populizmussal és a szélsőjobbal.

Bajnai Gordon nem a mának vagy a holnapnak, hanem távolabbra tekintve politizál - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor politológus. A Vision Politics igazgatója kiemelte, a kormányfő politikusi tevékenységének középpontjában egy leltárkészítés, és ezzel együtt egy imázsépítés áll, saját szobrát ácsolja.

Bajnai Gordon arra törekszik, hogy lezárja ezt az időszakot, úgy beállítva, hogy a válságkormányzás ért el sikereket, és megpróbálja függetleníteni magát a pártoktól - fejtette ki a politológus. Török Gábor hozzátette: ez alkalmas lehet arra, hogy nyitva hagyja a kérdést, Bajnai Gordon akar-e még a politikai életbe visszatérni.

A miniszterelnök érdekei nem teljesen esnek egybe az MSZP érdekeivel, sőt, tudatosan törekszik arra, hogy magát leválassza a pártról, ezáltal a választási vereségtől is távoltartsa magát - vélekedett a politológus.

Török Gábor szerint Bajnai Gordon tudatosan törekszik arra, hogy ezt az időszakot sikeres, pozitív, a szocialistákhoz közeli kormányzásként mutassa be. Közel nyolc évnyi sikertelenség után, amiről a választók többségének, és maguknak a szocialista politikusoknak is inkább rosszak az emlékeik, lehet, hogy ez az utolsó időszak tűnik a leginkább sikeres periódusnak, ez pedig majd növelheti a vágyakozást Bajnai Gordon visszatérése iránt - hangsúlyozta.

A Vision Politics igazgatója kiemelte, lehet, hogy a jelenlegi kormányfő sosem tér vissza a politikába. A választási vereség után az MSZP-ben új időszámítás kezdődik, de azt még nem lehet felmérni, hogy ebben ki milyen pozíciókkal és ambíciókkal rendelkezik majd. Új rend alakulhat ki a párton belül, új erős emberrel, így Bajnait elfelejthetik - vélekedett.

Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a vereség után nem alakul ki világos politikai irányvonal az MSZP-n belül, és nem lesz egy olyan vezető, aki mögé fel tudnak sorakoznak, így pedig 2013-ban újra felvetődhet Bajnai neve miniszterelnök-jelöltként - emelte ki a politológus.

Török Gábor hangsúlyozta: látható, hogy a kormányfő számára jól szabott ez a szerep, egy válságkezelő, pártok feletti politikus képe, aki küzd a populizmussal és a szélsőjobbal. Bajnai Gordon antipolitikusságát, civil jellegét minden téren hangsúlyozza, és kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy egyaránt szóljon beszédében az MSZP-ről és a Fideszről - tette hozzá.

A miniszterelnök döntési ereje korlátozottabb, és egyes kérdésekben az MSZP akaratát is fel lehet fedezni - közölte a Vision Politics igazgatója, aki szerint a szocialisták célja, hogy amíg hatalomban vannak, addig a lehető legtöbb kérdésben számukra fontos módon dőljenek el az ügyek.

Hanganyag: Exterde Tibor