Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Székely Tamás: "Jogszerűtlenül jártak el az ápolók...\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egészségügyi miniszter szerint nem szűkíti az ápolók lehetőségeit a most meghozott rendelet. Székely Tamás a parlamentben azt mondta, 2007 óta jogszerűtlenül jártak el azok az ápolók, akik a végzettségüknek nem megfelelő feladatokat láttak el.

 Hiánypótlónak nevezte az egészségügyi miniszter azt a rendeletet, amelyet a közelmúltban hozott a tárca az egészségügyi dolgozók által végezhető munkák meghatározásáról. Székely Tamás emlékeztetett, 2007 óta nincs jogszabály arra, hogy milyen végzettségű ápolók milyen munkát végezhetnek. A tárcavezető azután magyarázta a jogszabályt, hogy a Kórházszövetség azt mondta, a rendelet indokolatlanul korlátozza az ápolók tevékenységét, önállóan például nem köthetnének be infúziót vagy katétert, s nem adhatnának intravénás injekciót sem.

"Semmiféle szűkítés nincsen benne, egyszerűen arról szól a dolog, hogy az egészségügyi szakdolgozók azokat a feladatokat végezhetik, amiket megtanultak a képzésük során, és vannak azok a tevékenységek, amelyek az orvosi tevékenység körébe tartoznak. Ezeket ha az orvos úgy ítéli meg, felügyelet mellett, vagy részvevőként gyakorolhatják. Ezeket tételesen felsorolja a rendelet." - mondta a miniszter.

Székely Tamás olvasatában tehát sem eddig, sem ezután nem végezhetett, és végezhet egy ápoló, legyen az diplomás, OKJ-s végzettségű, vagy segédápoló olyan munkát, amire a végzettsége nem jogosította fel. A felvetésre, hogy mégis végeztek, hiszen az orvosoknak erre nincs kapacitásuk, Székely Tamás azt mondta, akkor jogsértést követtek el.

A rendelet betarthatatlanságával kapcsolatban a miniszter úgy vélte, a Magyar Orvosi Kamara nem emelt kifogást a rendelet ellen, és számára érthetetlen az is, hogy a Kórházszövetség miért most tiltakozik, hiszen már december 1-je óta ismerik a jogszabály-tervezetet.

Az ápolóknak van még egy lehetősége, a licencvizsga. Erről is hozott rendeletet a tárca. Eszerint minden kórház szervezhet tanfolyamot, ami után, ha egy ápoló sikeres záróvizsgát tesz, végezheti a kifogásolt munkákat. Ezt viszont még az Európai Uniónak jóvá kell hagynia. Székely Tamás szerint ezzel nem lesz gond.

Hanganyag: Nagy Tamás