Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kórházak, amelyeket bezártak, és még mindig üresen állnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Még mindig üresen állnak a Svábhegyi Gyermekkórház, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, és az Országos Gyógyintézeti Központ eladásra váró épületei, pedig ezen intézmények mindegyike több mint egy éve szűnt meg ténylegesen. A 19 ingatlanban megpróbálták eladni a bútorokat és az orvosi eszközöket, de a remélt bevételek elmaradtak. Egyedül a svábhegyi intézet eladása történhet meg hamarosan. Már amennyiben van vevő; a pályázat hétfőn zárul le.

Évek óta húzódik a Svábhegyi Gyermekkórház, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet és az Országos Gyógyintézeti Központ eladása, bár erről már 2007-ben megszületett a döntés. A kormány nagy reményeket fűzött az értékesítéshez, a feleslegessé vált 19 ingatlan mégis üresen áll.

A bútorok, orvosi műszerek és eszközök eladásából is több bevételt vártak az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetben. Mindössze 49 millió forint jött össze. Az árverések lassították a folyamatokat, és tény az is, hogy az intézmények őrzésének átvétele, bár tavaly áprilisában megtörtént, a tényleges birtokbavétel csak decemberben fejeződött be.

Csak minden szempontból rendezett épület esetében hozható döntés a hasznosításról, ezért gátolhatta az ingatlaneladás előkészítését, hogy a második és a tizenkettedik kerületben változtatási tilalmat rendeltek el az önkormányzatok. A tilalom, azóta megszűnt, az értékesítés mégsem kezdődött meg.

A szakértők szerint 4,5 milliárd forintot érő Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet 2008 szeptemberében szűntették meg. A már korábban is használaton kívül álló Völgy utcai ingatlant még abban az évben értékesítették, a csaknem 500 millió forintos bevétel a költségvetést gazdagította.

A Tündérhegyen lévő részleg feladatait az Országos Rehabilitációs Intézet vette át. A Szilassy úti ingatlant a betegek átköltöztetése után, tavaly augusztusban vette át a vagyonkezelő, annak hasznosítása még nem kezdődött meg.

A Hűvösvölgyi úti ingatlant, az OPNI központját szintén a vagyonkezelő vette át, a főépületben még jelenleg is van egy nagy értékű orvosi berendezés, amely elszállításra vár. Ha megtörténik a területrendezés, a vagyonkezelő az idei év második felében kezdi el a hasznosítást. Az őrzés itt évi csaknem 72 millió forint.

Az Országos Gyógyintézeti Központ 2008 októberében szűnt meg. Ezen intézmény ingatlanjai voltak a legkevésbé rendezettek. Az épületek birtokbavétele lezárult. A Központ Szabolcs utcai ingatlanainak jogi rendezetlensége miatt a hasznosítás legkorábban az idei év második felében kezdődhet meg. A Karolina úti ingatlanok egy része tartozik csak a Magyar Állam tulajdonába, és az OGYK megszűnésével az állami tulajdonú ingatlanrész fele került a vagyonkezelőhöz. Ezt várhatóan hasznosítják, más központi költségvetési intézményt helyeznek el benne, csakúgy, mint a Bánk bán utcai ingatlan esetében.

A Fiumei úti Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet is megszűnt, de csak önálló intézményként, a betegellátás továbbra is folyamatos ott, ám a Péterfy Sándor Utcai Kórházhoz csatoltan zajlik a gyógyítás. A tulajdonos mindkét esetben a Fővárosi Önkormányzat.

Az egészségügyi miniszter 2008 augusztusával szűntette meg a Svábhegyi Gyermekkórházat. Ingatlanjai jogilag rendezettek voltak, a Béla király úti ingatlanegyüttes, valamint Mártonhegyi úti ingatlan értékesítésére vonatkozó pályázati beadási határideje február 22-e.

A Nemzeti Vagyonkezelő csak a pályázat lezárása után ad tájékoztatást. Valószínű tehát, hogy csak a Svábhegyi Kórház esetében történhet meg hamarosan az értékesítés, már ha van vevő. Ami biztos, hogy a svábhegyi ingatlanok őrzése évente 17 millió forintjába kerül az adófizetőknek.

Úgy tudjuk a lehetséges ingatlanvásárlók nincsenek túl sokan, pedig a vagyonkezelő már részletfizetési lehetőség biztosításán is gondolkodik.

Az ingatlanértékesítésből befolyó bevétel a hatályos jogszabályok szerint a központi költségvetést illeti.