eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk

Büntethető lesz a holokauszttagadás

Elfogadta az Országgyűlés a büntető törvénykönyv szocialisták által kezdeményezett módosítását, amely alapján büntethető lesz a holokauszt tagadása.

A szocialisták által kezdeményezett név szerint zárószavazáson az - MTI számításai szerint - 197 igen, egy nem és 144 tartózkodás mellett fogadták el az indítványt. A törvény - amelyet Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje nyújtott be - három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt.

Az előterjesztéshez korábban saját módosító indítványt nyújtott be a fideszes Répássy Róbert. Az ellenzéki politikus azt kezdeményezte, hogy a módosítás után egyaránt büntessék a nemzetiszocialista és a kommunista rendszerek emberiesség elleni bűneinek nyilvános tagadását. Ezt az indítványt azonban az Országgyűlés elutasította.

Lendvai Ildikó még tavaly, a törvény korábbi benyújtásakor azt mondta az InfoRádiónak, hogy az Európai Unió sem nézte jó szemmel, hogy Magyarországon ezt a kérdést nem szabályozzák, ráadásul Európában már több országban is van olyan törvény, amelynek része a holokauszttagadás büntetése.

"Fontos, hogy ne maszatoljuk el a dolog célját, azt a célt, hogy a nemzethez tartozást ne lehessen se szavakkal, se tettekkel kétségbe vonni. A szólásszabadság fontos jog, de egyes emberek életében vagy halálában való kirekesztése a nemzetből, az olyan dolog, ami ellen fel kell lépni." - mondta Lendvai Ildikó.

A Jad Vasem intézet munkatársa korábban úgy nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy helyesli, hogy hamarosan törvény szabályozza a kérdést: az emberek jobban átgondolják, mit tesznek vagy mondanak, ha tudják, hogy azért megbüntethetik őket.

"Ez egy jó dolog, ha ezt törvény is kezeli. Mert ha nincs ilyen törvény, akkor mindenki azt csinál, amit akar, ha van egy kis büntetés, akkor az emberek jobban meggondolják, mielőtt ezt szabadon csinálják. A holokauszttagadás nagyon érthető, nagyon egyszerű dolog. De amikor már szélesítik, attól függ, hogyan határozzák meg a háborús bűnöket" - mondta Chava Baruch, aki szerint Európának szabadabbá és mélyebb gondolkodásúvá kellett válnia ahhoz, hogy döntés szülessen a "népirtás, emberiségellenes bűntett és háborús bűn" tagadásának büntethetőségéről.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×