Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Büntethető lesz a holokauszttagadás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elfogadta az Országgyűlés a büntető törvénykönyv szocialisták által kezdeményezett módosítását, amely alapján büntethető lesz a holokauszt tagadása.

A szocialisták által kezdeményezett név szerint zárószavazáson az - MTI számításai szerint - 197 igen, egy nem és 144 tartózkodás mellett fogadták el az indítványt. A törvény - amelyet Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje nyújtott be - három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt.

Az előterjesztéshez korábban saját módosító indítványt nyújtott be a fideszes Répássy Róbert. Az ellenzéki politikus azt kezdeményezte, hogy a módosítás után egyaránt büntessék a nemzetiszocialista és a kommunista rendszerek emberiesség elleni bűneinek nyilvános tagadását. Ezt az indítványt azonban az Országgyűlés elutasította.

Lendvai Ildikó még tavaly, a törvény korábbi benyújtásakor azt mondta az InfoRádiónak, hogy az Európai Unió sem nézte jó szemmel, hogy Magyarországon ezt a kérdést nem szabályozzák, ráadásul Európában már több országban is van olyan törvény, amelynek része a holokauszttagadás büntetése.

"Fontos, hogy ne maszatoljuk el a dolog célját, azt a célt, hogy a nemzethez tartozást ne lehessen se szavakkal, se tettekkel kétségbe vonni. A szólásszabadság fontos jog, de egyes emberek életében vagy halálában való kirekesztése a nemzetből, az olyan dolog, ami ellen fel kell lépni." - mondta Lendvai Ildikó.

A Jad Vasem intézet munkatársa korábban úgy nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy helyesli, hogy hamarosan törvény szabályozza a kérdést: az emberek jobban átgondolják, mit tesznek vagy mondanak, ha tudják, hogy azért megbüntethetik őket.

"Ez egy jó dolog, ha ezt törvény is kezeli. Mert ha nincs ilyen törvény, akkor mindenki azt csinál, amit akar, ha van egy kis büntetés, akkor az emberek jobban meggondolják, mielőtt ezt szabadon csinálják. A holokauszttagadás nagyon érthető, nagyon egyszerű dolog. De amikor már szélesítik, attól függ, hogyan határozzák meg a háborús bűnöket" - mondta Chava Baruch, aki szerint Európának szabadabbá és mélyebb gondolkodásúvá kellett válnia ahhoz, hogy döntés szülessen a "népirtás, emberiségellenes bűntett és háborús bűn" tagadásának büntethetőségéről.