eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Bajnai Gordon: teljesítette célkitűzéseit a válságkezelő kormány - hírösszefoglaló

A miniszterelnök szerint teljesítette célkitűzéseit a válságkezelő kormány; a Fidesz úgy véli: Bajnai Gordon elhárítja magától a felelősséget. 5,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. Szerdán ismét drágulnak az üzemanyagok.

A miniszterelnök szerint teljesítette célkitűzéseit a válságkezelő kormány, amely stabilizálta és növekedési pályára állította a gazdaságot. Bajnai Gordon a kabinet elmúlt 10 hónapját értékelve a ciklus utolsó parlamenti ülésén, napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta: ez elsősorban a lakosság türelmének és kitartásának köszönhető, illetve annak, hogy a kormányzó pártok saját érdekeik elé helyezték az ország érdekeit. A kormányfő az elért eredmények között említette a forint stabilizálását, ezáltal a devizahitelesek megvédését, a munkahelyteremtő- és támogató programokat, amelyekkel több száz ezer ember munkalehetőségét óvták vagy teremtették meg, a távhő és az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, valamint az adóátrendezést. Úgy vélte: ha a következő kormány a mostani gazdaságpolitikát folytatja, 2014 elején bevezethető az euró Magyarországon. Bajnai Gordon megismételte: nem lesz tagja a következő Országgyűlésnek.

A Fidesz frakcióvezetője szerint Bajnai Gordon elhárítja magától a felelősséget azzal, hogy nem folytatja politikusi tevékenységét. Navracsics Tibor a miniszterelnök beszédére reagálva emlékeztetett arra: Bajnai Gordon gazdasági miniszterként azt mondta, hogy minden magyar állampolgár 800 ezer forint uniós forráshoz fog jutni, ezzel szemben most, a kormányzati ciklus végén, mindenkinek 2,5 millió forintos része van az államadósságból. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője felszólalásában az ország közös sikerének nevezte a gazdasági válság kezelését, a kereszténydemokrata Hargitai János viszont azt hangsúlyozta, hogy rendetlenség van az országban, amely versenyképtelenné és sikertelenné vált az elmúlt időszak hibás kormányzati politikája miatt. Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője azt mondta: a gazdasági lépések szempontjából sikeres, a társadalmi problémák kezelését tekintve viszont kevésbé megfelelő volt a kormány, illetve a szabad demokraták elmúlt tíz hónapos munkája.

Elfogadta az Országgyűlés a büntető törvénykönyv szocialisták által kezdeményezett módosítását, amely alapján büntethető lesz a holokauszt tagadása. A jogszabály szerint legfeljebb három év szabadságvesztéssel büntethető az, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt. Az előterjesztéshez korábban módosító indítványt nyújtott be a fideszes Répássy Róbert. Az ellenzéki politikus azt kezdeményezte, hogy a változtatás után egyaránt büntessék a nemzetiszocialista és a kommunista rendszerek emberiesség elleni bűneinek nyilvános tagadását. Ezt az indítványt az Országgyűlés elutasította.

25 bázisponttal, 5,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács; az irányadó ráta ezzel történelmi mélypontra süllyedt. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak. Elemzők az idén még egy, 25 bázispontos kamatcsökkentést várnak, így az év végén 5,5 százalékos alapkamatra számítanak. A jegybank elnöke azt mondta: az elmúlt évben az ország az államháztartási hiány és a folyó fizetési mérleg alakulását tekintve jól teljesített, az államadósság GDP-hez mért szintje és a külső adósság viszont magas. Simor András hozzátette: az MNB új jelentésében 2010-re a korábban jelzettnél magasabb, 4,4 százalékos, jövőre 2,3 százalékos inflációt vár, javított viszont idei GDP prognózisán; 0,6 helyett 0,2 százalékos gazdasági visszaesésre számít.

Szerdán bruttó 6 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol - mondta az InfoRádióban a portfolio.hu elemzője. Takács Szabolcs hozzátette: ezzel a benzin átlagára történelmi csúcsot ér el; 324-325 forint körül alakul majd. A gázolajért átlagosan 300 forintot kell fizetni literenként.

Németországban bocsánatot kért a katolikus iskolákban történt, a paptanárok által korábban elkövetett szexuális bűncselekmények miatt a katolikus püspöki konferencia elnöke. Robert Zollitsch freiburgi érsek, aki először szólalt meg a több mint három héttel ezelőtt kirobbant botránnyal összefüggésben, hangsúlyozta: a német katolikus egyház célja az ügy átfogó kivizsgálása. Először a berlini elitgimnáziumnak számító jezsuita Canisius kollégiumban derült fény arra, hogy paptanárok a 70-es és 80-as években több diákot megrontottak, illetve szexuálisan molesztáltak, később azonban több katolikus iskolából érkezett hasonló hír. A német jezsuita rend már bocsánatot kért a történtek miatt, és az ügy kivizsgálására külön megbízottat nevezett ki, aki a hét végén arról számolt be, hogy az országban több mint 120 ilyen jellegű szexuális bűncselekmény történt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×