eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Bajnai Gordon: A romák integrációja a legfontosabb feladat

A romák integrációját nevezte a következő évtized legfontosabb és legsúlyosabb társadalmi feladatának a miniszterelnök, az elmúlt évet értékelő parlamenti beszédében. Bajnai Gordon a feladat két fontos eszközének tartja a közoktatási rendszer, valamint a szociális rendszer átalakítását. A kormányfő azt is elmondta: Magyarország 2014. január 1-jén bevezetheti az eurót, a Jobbikot pedig szörnynek nevezte a beszédében.

A cigányságot a mostaninál sokkal inkább be kell vonni az oktatásba és a foglalkoztatásba, az adófizetők körébe, és esélyt kell adni számukra a felemelkedésre - mondta az parlament előtt tartott évértékelő beszédében Bajnai Gordon miniszterelnök. Hozzátette: e nélkül nincs sikeres Magyarország sem.

A miniszterelnök három fontos célt nevezett meg, amelyet a következő kormánynak és parlamentnek szem előtt kell tartania: az euró 2014-es bevezetését, a foglalkoztatás bővítését és a gazdasági növekedés beindítását.

A választások előtt versengő pártoknak azt ajánlotta: bár a Fidesz és az MSZP tűz és víz, a két párt mindegyike mégis demokratikus, ezért össze kell fogniuk a Jobbik, egy nem demokratikus párt térnyerése ellen. Mint mondta, a Jobbik tönkreteszi hazánkat. Megoldások helyett bűnbakokat állít, amellyel levezethetők a társadalmi és egyéni feszültségek. Ez azonban elfeledteti, hogy az országnak még sok a veszítenivalója.

Mint mondta, a Jobbik a zavarosban halászik, valódi problémákra, mint a korrupció, a közbiztonság vagy a cigányság integrálatlansága, hazug, országvesztő válaszokat ad.

A miniszterelnök hétfői parlamenti napirend előtti felszólalásában kifejtette, hogy a magyar gazdaság 2011 után 4 százalék körüli mértékben bővülhet, és ez alatt 2 000 milliárd forintnyi többletforrást kínál a közös tervekhez.

A kormányfő azt javasolta, hogy ennek az összegnek egy szeletét a jövőre, vagyis a versenyképesség javítására és a növekedés fenntartására fordítsák; lépjenek meg adó- és járulékcsökkentést.

A miniszterelnök kormánya eredményei között beszélt arról, hogy megőrizte a forint értékét, így az euróhitelesek minden egyes euró után most 40 forinttal kevesebbet fizetnek havonta, mint a forint jelentős gyöngülésekor, ezzel 1,7 millió család mindennapjai váltak biztonságosabbá.

Elmondta azt is, a 30 milliárd forintos munkahelyteremtő programja keretében 100 ezer állás létrehozásához járult hozzá a kormány, és ugyanennyi megőrzéséhez. További 100 ezer emberen segített a krízisalap. Beszélt az alapvető élelmiszerek és a távhő áfájának csökkentéséről is, valamint arról, hogy a kabinet az 1700 milliárd forintos megtakarítással az elmúlt évtized legnagyobb kiigazítását hajtotta végre a világban, és az eurózóna 5. legalacsonyabb költségvetési hiányának feltételeit teremtette meg.

Hangsúlyozta: voltak, akik nem a cselekvést sürgették, hanem az előrehozott választásokat, de szavai szerint ezzel 4-6 hónapot vesztegetett volna el az ország. Görögország jelenlegi drámája a kései megerősítése annak, hogy Magyarország akkor a gyors cselekvést választotta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×