Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb szálak a BKV-botrányban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzet értesülései szerint kép- és hangfelvételekkel tudja bizonyítani a BKV - előzetes letartóztatásban lévő - volt informatikai igazgatója, hogy gyanús politikai kérések érkeztek a közlekedési cég vezetéséhez. A nagypolitikai befolyást alátámasztja Balogh Zsolt volt vezérigazgató ügyvédjének véleménye, aki szerint a védencét komoly nyomás érte \"felülről\".

Szinte naponta érkeznek olyan hírek, amelyek újabb és újabb szálakra derítenek fényt a BKV-botrányban. Az elmúlt napokban több olyan vélemény és hír látott napvilágot, amelyek alapján valószínűsíteni lehet, hogy a fővárosi közlekedési cég több esetben közvetlen politikai nyomásra döntött.

A Magyar Nemzet pénteken azt írta, hogy az előzetes letartóztatásban lévő volt informatikai igazgató, Fuzik Zsolt állítólag kép- és hangfelvételeket készített a gyanús ügyekben érkező politikai kérésekről. A lap szerint ezekre a bizonyítékokra azért volt szüksége, hogy a gyanús ügyek kirobbanása után saját maga érdekében vádalkut ajánlhasson fel. A rendőrség végül február 3-án fogta el Fuzik Zsoltot, aki december közepe óta szökésben volt.

Az InfoRádió kereste a BKV-t, a cég azonban nem kívánta sem megerősíteni, sem kommentálni sem az értesüléseket.

A lap megjegyzi, hogy Fuzik Zsoltnak komoly szerepe volt annak a 28 millió forintos szerződésnek a megkötésében, amelyet a nyomozók két hónapja foglaltak le a cég székházában.

A közvetlen politikai kéréseket alátámasztja a volt vezérigazgató, Balogh Zsolt ügyvédjének véleménye. Bárándy György azt mondta, bizonyítékai vannak arra, hogy a védencét politikai nyomás érte a BKV-nál.

A szinte áttekinthetetlen botrány szálait a Heti Válasz próbálta kibogozni. A hetilap összeállításából kiderül, hogy eddig hét olyan gyanúsítottja van az ügynek, aki a BKV-nál dolgozott: köztük Antal Attila volt vezérigazgató, aki házi őrizetben van, Bolla Tibor, a társaság vezetőségének tagja és Regőczi Miklós egykori vezérigazgató-helyettes, Zelenák Tibor főosztályvezető, Szalainé Szilágyi Eleonóra volt humánpolitikai-, Sziebert György volt jogi- és Fuzik Zsolt volt informatikai igazgató.

Az ügyhöz kötődik Horváth Éva, Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes egykori sajtóreferense, akit papíron a BKV alkalmazott, holott a cégnél semmilyen munkát nem végzett. A gyanúsítottak között van Tóthfalusi György, a közlekedési cég volt szabad demokrata igazgatósági elnöke, és előzetes letartóztatásban van Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főpolgármester volt tanácsadója.

Ezekkel párhuzamosan folyik a BKV belső vizsgálata, amely során a cég ad-hoc bizottsága átvilágítja az elmúlt években kötött mintegy 1500 szerződést. A vizsgálat még tart, de eddig 48 céggel összefüggésben tett feljelentést a BKV vezérigazgatója ismeretlen tettes ellen. A nyomozásnak eddig nincs eredménye.