Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán: "Vesztettem már úgy választást, hogy összecseréltem a sorrendeket"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen dolgozná ki a Fidesz a kormányprogramjának gazdasági fejezeteit - jelentette be a párt elnöke a kamara gazdasági fórumán. Orbán Viktor elmondta, a legfontosabb, hogy egypárti kormány jöjjön létre, a kétharmadon csak az első választási forduló után érdemes gondolkodni.

Megállapodott a Fidesz és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara arról, hogy a párt és a köztestület közösen dolgozza ki egy majdani Fidesz-kormányprogram gazdasági fejezeteit. A párt elnöke a kamara rendezvényén azt mondta, a politikának és a gazdaságnak a jövőben végre együtt kell működnie, a közös értékük pedig a munka lesz. Orbán Viktor szerint az elsődleges feladat a gazdaság valós állapotának a feltárása, és az igazság megismertetése a társadalommal.

Orbán Viktor elmondta: egyszerűbb és teljesíthetőbb feltételeket kell biztosítani a vállalkozások számára. Csökkenteni kell a terheiket, és új lehetőségeket kell nyitni a számukra. A kormányváltást követő hetekben hatékony programot kell indítani az építőipar mielőbbi talpra állítása érdekében. Az új kormány állítsa helyre a fizetési fegyelmet: először 30, majd 8 napra le kell hozni az állami fizetési határidőket.

Orbán Viktor kijelentette, hogy ma egyetlen célra érdemes a politikai erőt összpontosítani: Magyarországon először 20 év után jöjjön létre egy nem koalíciós kormány. A választások első fordulójának eredményében lehet majd arról beszélni, hogy a második fordulóra maradt-e nyitva esély a kétharmadra. "Én láttam már ilyen választási kampányt, vesztettem már így választást, hogy összecseréltem a sorrendeket" - mondta a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaságnak magyar lábakon kell állnia. Védeni kell a nemzeti erőforrásokat, és nem Brüsszeltől kell várni, hogy megvédje további 3 évig a magyar termőföldet. A Fidesz elnöke azt mondta, józan ésszel és erővel változtatni kell a politika irányán, a kormány ugyanis az elmúlt 8 évben felélte a jövőt, méghozzá politikai spekulációkkal. Idesorolta a költségvetési trükköket, a gazdasági adatok meghamisítását, a privatizációs ügyleteket és a külföldi hitelfelvételeket, amelyeket szerinte nem a gazdaságra, hanem jóléti kiadásokra fordított a kabinet. Orbán Viktor szerint lehet sikeres gazdaságpolitikát folytatni kétharmad nélkül is.

Orbán Viktort elkísérte Matolcsy György volt gazdasági miniszter, és Járai Zsigmond egykori jegybankelnök is, akiknek a munkájára a következő négy évben is számít a Fidesz elnöke. De meghallgatta a pártelnök előadását Demján Sándor vállalkozó, Simor András mostani, és Surányi György volt jegybankelnök is.