eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az egységes, nem koalíciós kormány létrehozása a Fidesz fő célja - a nap hírei

Több rendőrt ígért a miniszterelnök elsősorban az észak- és kelet-magyarországi régiókban. Az egységes, nem koalíciós kormány létrehozását nevezte a legfontosabb célnak a Fidesz elnöke - a nap legfontosabb hírei.

Több rendőrt kért és ígért a miniszterelnök, elsősorban a rossz közbiztonságú észak- és kelet-magyarországi régiókban. Bajnai Gordon a Rendőrségi Igazgatási Központban a rendészeti miniszterrel és az országos rendőrfőkapitánnyal közösen értékelte a rendőrség tavalyi munkáját. A kormányfő hangsúlyozta: nem elég, ha a közbiztonság a statisztikák szerint javul; szükség van a biztonságérzet növelésére és a lakosság rendőrség iránti bizalmának erősítésére. Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter úgy vélte: tavaly szinte minden területen javult az ország közbiztonsága. Bencze József országos rendőrfőkapitány arról beszélt: új kihívásként jelent meg a rendőrség számára a romaellenesség, az agresszió és a zaklatás terjedése. Később az InfoRádió Aréna című műsorában a főkapitány úgy nyilatkozott: nem zárja ki, hogy újabb gyanúsítottjai lesznek a BKV-ügynek.

Az egységes, nem koalíciós kormány létrehozását nevezte a legfontosabb célnak a Fidesz elnöke. Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján idő előttinek nevezte a kétharmados parlamenti többségre vonatkozó találgatásokat. A volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy az új kormánynak úgy kell majd nyilvánosságra hoznia a valós államháztartási számokat, hogy ne veszélyeztesse az elmúlt félévben visszaszerzett bizalmat. Orbán Viktor beszédében jelezte: Matolcsy Györgyre és Járai Zsigmondra egyaránt számít a következő kormány munkájában. A politikus az iparkamarának azt javasolta, - ha pártja nyeri a választást -, vegyen részt a kormányprogram gazdaságpolitikai fejezetének megalkotásában. A közös célokról nyilatkozatot írt alá az ellenzéki pártelnök és Parragh László, a köztestület elnöke.

Előzetes letartóztatásba helyezte Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát a Budai Központi Kerületi Bíróság. A rektort befolyással üzérkedéssel gyanúsítják. A bíróság az ügyben érintett másik gyanúsított előzetes letartóztatását is elrendelte. A határozat ellen mindketten fellebbeztek. Az ügyben a gyanú szerint egy nemzetközi szállító cég ellen követtek el bűncselekményt. Sajtóértesülések szerint a rektor jogellenes eszközökkel próbálta meg rávenni a vállalkozást, hogy az általa javasolt biztonsági szolgálattal kössön szerződést. A DHL nemzetközi szállítmányozási cég megerősítette, hogy az ügyben érintettek őket keresték meg nyáron, de további részleteket nem közöltek.

Feljelentést tett a Fidesz a legfőbb ügyésznél a Magyar Posta székházainak ügyében - jelentette be az ellenzéki párt elnöki stábjának jogi igazgatója. Balsai István elmondta: a Magyar Posta még 2007 januárjában bérbe vett 10 éves időtartamra egy irodaházat Budapest XIII. kerületében, a bérleti díj összege azonban a piaci árakat figyelembe véve kiugróan magas, összesen körülbelül 13,5 milliárd forint volt. A politikus szólt arról is, hogy a Fidesz feljelentést tett a Magyar Posta egykori, Krisztina körúti székházának értékesítése ügyében is hanyag kezelés vétsége miatt.

A fogyasztói érdekek megsértése illetve kockázatos működés miatt több jelzálog-hitelezéssel foglalkozó intézet ellen nyújt be keresetet a bíróságon a pénzügyi felügyelet. Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke elmondta: az érintett pénzügyi vállalkozások gyakran olyan hitelszerződéseket írattak alá az ügyfelekkel, amelyek tisztességtelen feltételeket fogalmaztak meg, például a jogszabályokban rögzített jogokról való lemondást tartalmaztak.

Szakmai szempontokat szeretne érvényesíteni az Országos Rádió és Televízió Testület élére jelölt Polyák Gábor. A Pécsi Tudományegyetem Informatikai Kommunikációs és Jogi Tanszékének 33 éves adjunktusa, akit Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon kormányfő jelölt a médiahatóság elnöki posztjára, az InfoRádióban azt mondta: jelölését eddigi munkája elismerésének tartja, de elképzeléseiről majd az országgyűlési bizottsági meghallgatásán számol be részletesen.

Hivatalosan is meghívta magyarországi látogatásra az államfő az új horvát köztársasági elnököt, aki várhatóan már március elején ellátogat Budapestre. Sólyom László, aki Zágrábban részt vett Ivo Josipovic beiktatási ünnepségén, úgy fogalmazott: Horvátország sokkal több Magyarország számára, mint egy szomszéd, hiszen nagyon jók a politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok.

További 25 bázispontos kamatcsökkentésre számít jövő hétfőn az elemzők többsége. A Reuters felmérése szerint a monetáris tanács a lassuló infláció mellett a törékeny forint-árfolyam ellenére is folytatja óvatos enyhítési politikáját.

London belvárosa számított az Európai Unió leggazdagabb régiójának 2007-ben, miután itt volt a legmagasabb az egy főre jutó GDP. Az Eurostat, az uniós statisztikai hivatal összesítése szerint a közösség húsz legszegényebb térsége között négy magyarországi van: az Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl. A legszegényebb régió a bulgáriai Severozapaden volt.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×