eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nézőpont Intézet: A csökkenés ellenére magasan vezet a Fidesz

Jelentősen csökkent a Fidesz támogatottsága, de még így is a biztos szavazók 43 százaléka szavazna "most vasárnap" a legnagyobb ellenzéki pártra - derült ki a Nézőpont Intézet kutatásából.

Ami a pártszimpátiát illeti, a Nézőpont Intézet felmérése szerint február második hetében szignifikánsan csökkent a Fidesz támogatottsága. Az ellenzéki pártra "most vasárnap" az aktív szavazók (azaz akik két szűrőkérdés alapján is biztosra ígérik a részvételüket a következő választáson) 43 százaléka, az MSZP-re 12 százaléka, míg a Jobbikra 9 százaléka voksolna. A korábbi Fidesz-szavazók tehát inkább elbizonytalanodtak, nem pártoltak át más párthoz.

Az intézet az aktív, de rejtőzködő vagy bizonytalan szavazók rejtett pártpreferenciáinak felmérésével a politikai táborok lehetséges kiterjedését is vizsgálja hétről hétre. Szekunder kérdések alapján úgy találták a kutatók, hogy a Fidesz potenciális tábora az aktív szavazók körében 51 százalék, az MSZP-é 21 százalék, míg a Jobbiké 20 százalék. Ez utóbbi jelentős növekedés, az előző heti 14 százalékhoz képest. Az MDF potenciális szavazótábora 6 százalék (a bevallott pártpreferencia csak 2 százalék volt az aktív szavazók között).

Az aktív szavazók körében minimálisan elérhető táborok ("keménymag") nagysága a Fidesz esetében 34 százalék, az MSZP-nél 10 százalék, a Jobbiknál 7 százalék. Ez 1,7 milliós biztos Fidesz-szavazónak feleltethető meg, míg a szocialistáknak 500 ezer, a Jobbiknak 350 ezer megingathatatlan szavazója van.

A másodlagos preferenciát illetően az előző heti eredményekhez képest nőtt mind a Jobbik, mind az MSZP táborának elkötelezettsége, így a hűsége saját pártjához az összes megkérdezett között. Ennek köszönhetően magasabb arányuk választaná második szavazatával is jelenlegi pártját.

A Fidesz-szimpatizánsoknak továbbra is négyötöde (78 százalék) választaná a Fideszt mindkét szavazatával. 15 százalékuk a Jobbikra vagy egyéb pártra szavazna a második vokssal. Ez körülbelül 400 ezer szimpatizánsnak feleltethető meg (közülük nem mindenki vesz részt a szavazáson)! A Jobbik-táborban - a növekedés ellenére is - a pártjukhoz második szavazatukkal is hűségesek aránya alacsonyabb: 57 százalék.

Az adatfelvétel 2010. február 12. és 15. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán, telefonos lekérdezéssel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×