Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nézőpont Intézet: A csökkenés ellenére magasan vezet a Fidesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jelentősen csökkent a Fidesz támogatottsága, de még így is a biztos szavazók 43 százaléka szavazna \"most vasárnap\" a legnagyobb ellenzéki pártra - derült ki a Nézőpont Intézet kutatásából.

Ami a pártszimpátiát illeti, a Nézőpont Intézet felmérése szerint február második hetében szignifikánsan csökkent a Fidesz támogatottsága. Az ellenzéki pártra "most vasárnap" az aktív szavazók (azaz akik két szűrőkérdés alapján is biztosra ígérik a részvételüket a következő választáson) 43 százaléka, az MSZP-re 12 százaléka, míg a Jobbikra 9 százaléka voksolna. A korábbi Fidesz-szavazók tehát inkább elbizonytalanodtak, nem pártoltak át más párthoz.

Az intézet az aktív, de rejtőzködő vagy bizonytalan szavazók rejtett pártpreferenciáinak felmérésével a politikai táborok lehetséges kiterjedését is vizsgálja hétről hétre. Szekunder kérdések alapján úgy találták a kutatók, hogy a Fidesz potenciális tábora az aktív szavazók körében 51 százalék, az MSZP-é 21 százalék, míg a Jobbiké 20 százalék. Ez utóbbi jelentős növekedés, az előző heti 14 százalékhoz képest. Az MDF potenciális szavazótábora 6 százalék (a bevallott pártpreferencia csak 2 százalék volt az aktív szavazók között).

Az aktív szavazók körében minimálisan elérhető táborok ("keménymag") nagysága a Fidesz esetében 34 százalék, az MSZP-nél 10 százalék, a Jobbiknál 7 százalék. Ez 1,7 milliós biztos Fidesz-szavazónak feleltethető meg, míg a szocialistáknak 500 ezer, a Jobbiknak 350 ezer megingathatatlan szavazója van.

A másodlagos preferenciát illetően az előző heti eredményekhez képest nőtt mind a Jobbik, mind az MSZP táborának elkötelezettsége, így a hűsége saját pártjához az összes megkérdezett között. Ennek köszönhetően magasabb arányuk választaná második szavazatával is jelenlegi pártját.

A Fidesz-szimpatizánsoknak továbbra is négyötöde (78 százalék) választaná a Fideszt mindkét szavazatával. 15 százalékuk a Jobbikra vagy egyéb pártra szavazna a második vokssal. Ez körülbelül 400 ezer szimpatizánsnak feleltethető meg (közülük nem mindenki vesz részt a szavazáson)! A Jobbik-táborban - a növekedés ellenére is - a pártjukhoz második szavazatukkal is hűségesek aránya alacsonyabb: 57 százalék.

Az adatfelvétel 2010. február 12. és 15. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán, telefonos lekérdezéssel.